Keniaanse hoefdieren als verklikkers van stroperij

Keniaanse hoefdieren als verklikkers van stroperij is een onderzoeksproject van het lectoraat Smart animal welfare management.

Wat is er aan de hand?

Wildlife criminaliteit is een groeiend probleem. Het zorgt voor verlies van biodiversiteit en verstoort in lokale gemeenschappen de maatschappelijke en economische verhoudingen. Stropen van olifanten en neushoorns is de laatste jaren sterk toegenomen, zodanig dat zij in hun voortbestaan worden bedreigd.

Wat doet het project daaraan?

Het vierjarige project wil met moderne technieken bijdragen aan fundamentele en praktische dierkennis voor een actueel internationaal wildlife management probleem. Het gaat hierbij om de inzet van zintuigen van hoefdieren, zoals zebra en hartebeest, als verklikkers van stropers in het gebied. De uitdaging is om de alarmsignalen en locaties van deze levende netwerken van hoefdieren met biosensoren op te pikken en draadloos relevante informatie te verzenden naar parkwachters. Zij kunnen daarop gericht actie ondernemen. De eerste twee jaar wordt het systeem in Nederland getest bij Zoo Beekse Bergen en gebieden van Staatsbosbeheer. Daarna wordt het systeem in twee jaar uitgerold en getest in Kenia.

Wat levert het project op?

Het uiteindelijke doel is om een werkend prototype van het sensor netwerk in Tsavo National Park in Kenia te krijgen, waarbij de alarmsignalen en locaties van kuddes hoefdieren gemeten, geanalyseerd en geïnterpreteerd kunnen worden door de parkwachters.

Lector: Josephine Elpers-Woltman, Smart Animal Welfare Management
Looptijd: 2018 - 2023
Projectpartners: SODAQ, Saxion Hogeschool, Hogeschool Van Hall Larenstein, Wageningen University & Research, Wereld Natuur Fonds, Kenya Wildlife Services

Dit onderzoek is medegefinancierd door Regieorgaan SIA, onderdeel van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).