Duurzame en gezonde dranken

Duurzame en gezonde dranken is een onderzoeksproject van het lectoraat Healty food & nutrition.

Wat is er aan de hand?

De voorspelling is dat de vraag naar eiwitten in 2050 groter is dan wat de aarde kan leveren. De agrofoodsector is dan ook dringend op zoek naar alternatieve oplossingen voor onze voeding.

Voedingsdranken, zoals voedingssupplementen voor verschillende groepen consumenten, zijn momenteel gebaseerd op eiwitten van dierlijke oorsprong (zuivel). De ecologische voetafdruk moet worden verkleind en eiwitbronnen moeten flexibeler worden ingezet. Daarvoor is het noodzakelijk om de zuiveleiwitten in voedingsdranken geleidelijk aan te vullen met plantaardige eiwitten. Plantaardige eiwitbestanddelen bevatten vaak vezels, vooral als ze licht en duurzaam worden verwerkt. En juist deze voedingsvezels van diverse plantaardige oorsprongen zijn interessant als verrijking van voedingsdranken. De consumptie van vezels heeft namelijk vele gezondheidsvoordelen, en in de meeste westerse landen krijgt de bevolking er nog steeds te weinig van binnen. Vervanging van eiwitten en verrijking met vezels in dranken is echter technologisch gezien lastig vanwege de effecten op de productkwaliteit. In het algemeen kunnen interacties tussen eiwitten en vezels in waterige vloeistof leiden tot instabiliteit tijdens de bewaring, bijvoorbeeld door ongewenste structuur- of laagvorming (synerese). Dit is niet ideaal vanuit het oogpunt van de consument en de industrie.

Wat doet het project daaraan?

Het doel van het project is onderzoeken wat het potentieel is van vezel-eiwitinteracties. En de toepasbaarheid ervan in voedsel op een hoger niveau brengen door de ontwikkeling van dranken met veel voedingswaarde. Het is essentieel om de mechanismen van eiwit-vezelinteracties te begrijpen en te koppelen aan de effecten daarvan op de fysische, structurele en mechanische eigenschappen van complexe voedingssystemen, zoals voedingsdranken. Met deze kennis krijgt de voedingsindustrie meer opties voor duurzame plantaardige eiwitten met een betere voedingswaarde en producten van betere kwaliteit.

Wat levert het project op?

Zo kan de voedingsmiddelenindustrie:

  • meer alternatieve (plantaardige) eiwitbronnen gaan gebruiken, ten opzichte van dierlijke eiwitbronnen;
  • efficiënter gebruikmaken van eiwitrijke nevenstromen, waarbij het gaat om een totaalbenadering in de voedselproductie;
  • innovatie op het gebied van plantaardige voedingsdranken versnellen.

Lector/onderzoeker: Lizette Oudhuis, Healty Food and Nutrition
Looptijd project: 2020 - 2022
Projectpartners: Protein Competence Centre (PCC), Royal Cosun, AVEBE, The Coca-Cola Company, WFBR, NIZO, Hogeschool Van Hall Larenstein en Hanze Hogeschool Groningen

Trefwoorden: