Verspillingsmarkt

Verspillingsmarkt is een onderzoeksproject van het lectoraat Healthy Food & Nutrition.

Wat is er aan de hand?
Bij de oogst gaat er al voedsel verloren. Dit heeft verschillende oorzaken. De oogst kan geheel of gedeeltelijk mislukken door vorst, wind, hagel, droogte of juist door te veel regen of door plantenziektes. Er is veel voedselverspilling door techniek, bijvoorbeeld door het niet efficiënt oogsten. Een deel van de productie kan achterblijven op het land, zoals kleine aardappels die niet door de rooimachine worden geoogst. Het kan ook zijn dat producten bewust niet geoogst worden, omdat ze niet voldoen aan bepaalde producteisen. Een producent van eten wil een goed product hebben het product moet lekker zijn, een goede kwaliteit hebben en er goed uit zien. Een producent wil vaak ook producten die er hetzelfde uit zien, bijvoorbeeld alleen rechte komkommers, alleen rode appels of alleen rechte wortels. Soms is dit nodig omdat rechte komkommers goedkoper zijn met het vervoeren dan kromme of omdat het product beter past in de snijmachines.

Wat doet het project daaraan?
Het doel van het project is om minimaal acht nieuwe producten te ontwikkelen op basis van reststromen van de partners. De nieuw te ontwikkelen producten worden sensorisch getest door een (consumenten)panel. Dit testen vindt plaats tijdens een te organiseren evenement. Denk aan een festival of een markt.

Wat levert het project op?
Het project levert nieuwe producten op, op basis van reststromen.

Lector: Lizette Oudhuis, Healthy Food and Nutrition
Looptijd project: 2020 - 2023
Projectpartners: Fjild, Greydanus Groothandel en Kaaij Kwekerij

Trefwoorden: