ZEEVIVO

ZEEVIVO is een onderzoeksproject van het lectoraat Biobased Proteins.

ZEEVIVO: Zeewier in Visvoer

Hogeschool Van Hall Larenstein (HVHL), NIOZ, Wageningen University & Research, Danvos en Hortimare werken samen in het ZEEVIVO (Zeewier in Visvoer) project. In dit onderzoek wordt gekeken of eiwit uit zeewier gebruikt kan worden in visvoer. Op dit moment is de aquacultuur-sector sterk afhankelijk van vismeel en soja, de belangrijkste eiwitbronnen in visvoer. Vismeel wordt geproduceerd uit wild gevangen vis, terwijl soja concurreert met andere voedselgewassen en tropisch regenwoud. De afhankelijkheid van deze twee producten beperkt een duurzame groei van de aquacultuur-sector. In ZEEVIVO wordt onderzocht of eiwit uit zeewier een geschikt alternatief is voor soja.

Onderzoek

Als eerste wordt gekeken naar het effect van stikstofbron en –concentratie op de groeisnelheid en het eiwitgehalte van de zeewiersoorten Saccharina latissima (suikerkelp) en Ulva lactuca (zeesla). Daarna wordt onderzocht hoe het zeewier optimaal verwerkt kan worden. Door membraanfiltratie worden inhoudsstoffen gescheiden, gezuiverd en geconcentreerd tot grondstoffen met een zo hoog mogelijk eiwitgehalte. Deze eiwitconcentraten worden gebruikt om experimentele visvoeders te produceren, die getest worden in meerdere voedingsproeven met tilapia. Er wordt onderzocht of de vissen net zo goed groeien en gezond blijven op de zeewiervoeding als op reguliere voeding. Daarnaast wordt het optimale inclusiegehalte van zeewiereiwit in visvoer vastgesteld.

Na afloop van het ZEEVIVO project is bekend of zeewiereiwit een geschikt alternatief is voor soja in visvoer; dit kan een wereldwijde impact hebben op de productie van kweekvis. Zo werken we samen aan een duurzame aquacultuur-sector.

Meer weten?

Wil je meer weten over ZEEVIVO? Neem contact op met [email protected]. Ook kun je via de ZEEVIVO LinkedIn Group op de hoogte blijven.

Poster: Bioraffinage optimalisatie Bekijk(pdf - 1,1MB)
Poster: Effect nitraatconcentratie op eiwitgehalte en groei Bekijk(pdf - 1,3MB)
Eindrapportage ZEEVIVO werkpakket A Bekijk(pdf - 1MB)
Eindrapportage ZEEVIVO werkpakket B Bekijk(pdf - 1,4MB)
Eindrapportage ZEEVIVO werkpakket C Bekijk(pdf - 2,2MB)
Effects of preservation on protein extraction in four seaweed species Bekijk(pdf - 369kB)