Opleiding: Bachelor
Locatie: Velp (bij Arnhem)
Opleidingsduur: 4 jaar
Taal: Nederlands
Soort: Voltijd

Land- en Watermanagement (bachelor voltijd)

Kom naar de open avond! Meld je aan

Nederland is een waterland. En een laaggeleden land. Daarom weten we als geen ander wat er nodig is om veilig en fijn samen te leven met water. Elke dag werken we aan rivierverruiming, dijkversterking, beekherstel, watervoorziening, bodemverbetering en klimaatadaptatie. Zin om mee te doen? Als waterbeheerder of grond-, weg- en waterbouwer? Dan is de hbo-studie Land- en Watermanagement een waterdichte keuze.

Waarom deze opleiding over land- en watermanagement?

  • Het is de enige hbo-studie in ons land, waar duurzaam waterbeheer en grond-, weg- en waterbouw centraal staan. Oplossingen bedenken én uitvoeren dus.
  • Je staat direct midden in urgente maatschappelijke vraagstukken, zoals klimaatadaptatie, stedelijke ontwikkeling en hoogwater.
  • Jij leert door te doen: wat je ‘s ochtends in de collegebank uitgelegd krijgt, pas je meteen ’s middags op het eigen landgoed toe.
  • Na je opleiding kun je een leidende rol pakken bij waterschappen, gemeenten, aannemers en adviesbureaus.
  • Ook heel waardevol: je kunt lid worden van AQfer, de eigen studievereniging van Land- en Watermanagement.

Dit ga je leren

Mix van exacte kennis en praktische skills

In de eerste twee jaar van je opleiding bouw je praktijkgerichte knowhow op. Je vult je rugzak met kennis over natuurkunde en aardrijkskunde, maar ook met vaardigheden in veldwerk, projectmanagement en computers. Zo ben je in jaar 3 en 4 voldoende uitgerust om zélf je vervolgroute uit te stippelen: je (internationale) stage, specialisatie, minor en afstudeeropdracht in land- en waterbeheer. Dit maakt je studie extra bijzonder:

  • Je start met een spetterende veldweek op een kampeerboerderij in de Achterhoek.
  • Je ontdekt de verschillende landschappen in Nederland. Van polder tot stuwwal en van rivier tot stad. Met elk de eigen vraagstukken: hoogwater, droogte en klimaatadaptatie.
  • Je voert projecten in de praktijk uit, samen met je eigen studieteam. Zo ontwerp je een nevengeul langs de Nederrijn, stel je een beheerplan op voor de Baakse Beek en doe je de bouwvoorbereiding van een Arnhemse nieuwbouwwijk.
  • Je beleeft met je klas een internationale excursieweek over land- en waterbeheer, waarbij je een rivier - van bron tot monding - afzakt.
  • Je specialiseert je in Watermanagement of Grond-, Weg- en Waterbouw (GWW).

Ontdek je hbo-studie Land- en Watermanagement

Brochure aanvragen? Klik hier

Na je studie

Aan de bak voor overheid, onderzoek of bedrijfsleven

De aandacht voor klimaatadaptatie en duurzaam land- en watergebruik groeit. Jij weet straks álles af van die vraagstukken. En dat niet alleen. Want je kunt ook uitstekend zelfstandig aan de slag, bent bijzonder goed in samenwerken en hebt een breed pakket aan kennis en skills. Daarom staan heel veel werkgevers voor jou in de rij. Van bedrijfsleven tot overheid en onderzoek. Zoals adviesbureaus, aannemers, projectontwikkelaars, gemeenten, waterbedrijven en onderzoeksinstituten.

Misschien ben je na je bachelor nog niet klaar met studeren? Dan kun je een master volgen, die inzoomt op een onderdeel van land- en watermanagement. Op het hbo of de universiteit. Bij onze hogeschool of ergens anders.

Bekijk je loopbaankansen

Studenten Land- en Watermanagement achter de computer

Kom kennismaken

Smaakt deze studie over land- en watermanagement naar meer? Een nadere kennismaking is dan enorm waardevol. Bezoek een open dag of meld je aan voor een meeloopdag. Zo leer je meer over de opleiding, proef je de sfeer van de hogeschool en ontmoet je studenten en docenten.

Kom een dagje proefstuderen! Inschrijven

Toelating en aanmelding

Heb jij je keuze laten vallen op de opleiding Land- en Watermanagement? Dan ben je vast benieuwd welke toelatingseisen er zijn, hoe je je kunt aanmelden en wat het collegegeld is. We hebben het voor je onder elkaar gezet:

Meld je aan via Studielink Klik hier