Opleiding: Bachelor
Locatie: Velp (bij Arnhem)
Opleidingsduur: 4 jaar
Taal: Nederlands
Soort: Voltijd

Tuin- en Landschapsinrichting (bachelor voltijd)

Kom naar de open avond! Meld je aan

Wanneer je de deur uitstapt, is alles om je heen bedacht en vormgegeven. De bomen in de straat, de afvoer van regenwater, de overgang van stad naar landschap. Dat denken over een maakbare buitenruimte kent een lange traditie in ons land. En daar kun jij met de opleiding Tuin- en Landschapsinrichting een waardevolle rol in pakken. Helemaal nu het klimaat verandert en de biodiversiteit terugloopt. Schets en werk jij mee aan een (be)leefbaardere omgeving?

Studenten op landgoed Larenstein

Waarom deze studie over tuin- en landschapsinrichting?

 • In en na je studie draag je een grote steen bij aan het creëren van een toekomstbestendig Nederland.
 • Dit is de enige vormgevingsopleiding in ons land, waar we denken vanuit het natuurlijk systeem (dus de samenhang tussen bodem, water, beplanting en ander leven).
 • Je buigt je over heel verschillende en échte opgaven: van een plein in de binnenstad tot een park in een woonwijk, de stadsrand of het landschap.
 • Je kunt je specialiseren in het ontwerp, de techniek en het beheer van de buitenruimte.
 • Stagelopen doe je bij - soms internationale - toonaangevende tuin- en landschapsbureaus.
 • Met je diploma op zak ben je enorm gewild in het werkveld van tuin- en landschapsinrichting.
 • De opleiding heeft een superactieve studievereniging, Terra Partum.
 • O ja, je favoriete schoolvakken zijn: aardrijkskunde, biologie, geschiedenis, techniek, tekenen en architectuur.
 • En heb je al een mbo-diploma voor bijvoorbeeld hovenier, tuinontwerper of ruimtelijk vormgever op zak? Dan is deze hbo-opleiding een mooi vervolg.

Dit ga je leren

Van landschapsarchitectuur tot beplantingsontwerp

In vier jaar tijd maak je jezelf klaar voor een baan als ontwerper, technisch uitwerker of manager van de openbare ruimte. Jaar 1 gebruik je om een brede basis te leggen. Zodat je in de jaren erna je eigen richting kunt uitstippelen. Je werkt altijd aan realistische projecten. Soms in een groep, soms individueel. En vaak buiten. Ook vergaar je een heleboel vaardigheden waarmee je plannen kunt maken en verbeelden. Concreet leer je:

 • hoe stad en landschap zijn opgebouwd en zich hebben ontwikkeld door de tijd heen;
 • bomen en planten te herkennen, welke eisen ze aan hun omgeving stellen en hoe je ze toepast;
 • alles over de technische kant, de maakbaarheid en het gebruik van de buitenruimte;
 • te denken vanuit een hoofdidee, om vervolgens keuzes te maken voor je eigen ontwerp en uitwerking;
 • je ideeën te verbeelden door met de hand te tekenen en door te werken in programma’s zoals Photoshop, Illustrator en AutoCAD.

Ontdek je opleiding met landschapsarchitectuur

Brochure aanvragen? Klik hier

Na je studie

Bijdragen aan een betere buitenruimte

Het werkveld van tuin- en landschapsinrichting staat te springen om jou als collega te verwelkomen. Zo kun je met je diploma op zak direct aan de slag bij bijvoorbeeld een adviesbureau of gemeente. Jouw missie is dan om de input van alle betrokkenen samen te smelten tot inspirerende en uitvoerbare plannen. Van ontwerp tot uitvoering. Om uiteindelijk bij te dragen aan een aantrekkelijke en toekomstbestendige buitenruimte. Hoe mooi is dat?

En voor wie nog niet klaar is met studeren: kies een master en ontwikkel je verder in landschapsarchitectuur of stedenbouw. Bij onder meer de Academie van Bouwkunst in Amsterdam, TU Delft en Wageningen University & Research. Met zo’n master (op hbo of uni) én na een beroepservaringsperiode kun je je registreren in het architectenregister en mag je de titel ‘tuin- en landschapsarchitect’ voeren.

Bekijk je loopbaankansen

Studenten kijken uit over Arnhem

Kom kennismaken

Smaakt deze hbo-studie Tuin- en landschapsinrichting naar meer? Een nadere kennismaking is dan enorm waardevol. Bezoek een open dag of meld je aan voor een meeloopdag. Zo leer je meer over de opleiding, proef je de sfeer van de hogeschool en ontmoet je studenten en docenten.

Kom een dagje proefstuderen! Inschrijven

Toelating en aanmelding

Heb jij je keuze laten vallen op deze opleiding over tuin- en landschapsinrichting? Dan ben je vast benieuwd welke toelatingseisen er zijn, hoe je je kunt aanmelden en wat het collegegeld is. We hebben het voor je onder elkaar gezet:

Meld je aan via Studielink Klik hier