Wij gebruiken cookies
Van Hall Larenstein gaat zeer zorgvuldig om met haar klanten informatie en zal deze gegevens nimmer aan derden ter beschikking stellen. Lees meer over ons Privacy- en Cookiebeleid.
Er is een enorme behoefte aan afgestudeerden in Land- en Watermanagement. Klimaatverandering zorgt voor veel extra werk in de sector. Of je nu kiest voor een adviesbureau, de overheid of de aannemerij, mensen met jouw kennis en manier van aanpakken zijn hard nodig. Aan wat voor soort banen moet je dan denken?
Kies je voor een adviesbureau, dan kun je projectleider worden of in een specialistische functie terecht komen, bijvoorbeeld als adviseur klimaatadaptatie of adviseur geotechniek. Je bureau wordt ingehuurd voor grote en kleine projecten, variërend van dijkversterkingen tot klimaatbestendige inrichting van straten en wijken.
Veel afgestudeerden vinden een mooie baan bij de overheid, bij waterschappen, gemeenten, provincies of Rijkswaterstaat. Deze organisaties zijn verantwoordelijk voor een veilige en aantrekkelijke leefomgeving. Hier kun je bijvoorbeeld aan de slag als watermanager, specialist waterkeringen, omgevingsmanager of adviseur stedelijk water en klimaat.
Wie afgestudeerd is in de richting Grond-, Weg- en Waterbouw gaat vaak werken bij een grote aannemer. Hier houd je je bezig met bijvoorbeeld de realisatie van dijkversterkingen, de aanleg van wegen en het bouwrijp maken van terreinen, met steeds meer aandacht voor slimme, klimaatrobuuste en duurzame oplossingen.
Martin te Grotenhuis, 31 jaar, oud student Land- en Watermanagement (lichting 2010) en zes jaar werkzaam bij Royal HaskoningDHV
"Zelf ben ik in aanraking gekomen met het watermanagement doordat ik vakantiewerk deed als tekenaar bij de gemeente waar ik vandaan kom. Ik zat hier naast de rioolbeheerder en die vertelde mij veel over het vak ‘stedelijk watermanagement’. Ik raakte hier zodanig enthousiast door dat ik hier een opleiding in wilde gaan volgen. Na een korte zoektocht kwam ik daarbij uit op HVHL in Velp. Ik wist van tevoren dat ik graag op het scherpst van de snede wilde zitten en aan complexe (internationale) projecten wilde werken. Dan kom je al gauw uit bij een groot ingenieursbureau zoals Royal HaskoningDHV. Nadat ik bij dit bedrijf afstudeerde in 2015 kreeg ik een baan aangeboden en ik werk er nog steeds.
De connectie die Royal HaskoningDHV met HVHL heeft is te merken aan het feit dat er bij verschillende afdelingen oud studenten werken, te denken aan ecologie, infrastructuur, milieu en watermanagement. Wat mij opvalt is dat veel collega’s academisch geschoold zijn maar over het algemeen dezelfde werkzaamheden doen en specialistische kennis hebben. Dit zegt denk ik genoeg over de kwaliteit van de opleiding/HVHL. Land- en Watermanagement heeft mij een hele goede basis gegeven en ik kijk met trots en een glimlach op de opleiding terug."
Wil je met je hbo-diploma op zak toch nog verder studeren? Dan zijn er allerlei masters waar je terecht kunt. Hogeschool Van Hall Larenstein (HVHL) biedt zelf ook diverse masteropleidingen aan, waaronder de Engelstalige master River Delta Development. Een unieke joint degree met de HZ University of Applied Sciences en Rotterdam University of Applied Sciences. Door de ‘water-expertise’ van deze drie hogescholen te bundelen word je opgeleid tot een veelzijdige deltaprofessional!