Bewijs Betaald Collegegeld

Wat is een Bewijs Betaald Collegegeld?

Een Bewijs Betaald Collegegeld (BBC) is een bewijsstuk waaruit blijkt dat je het collegegeld hebt betaald bij een onderwijsinstelling in het hoger onderwijs. Wanneer je twee bekostigde opleidingen tegelijkertijd volgt, betaal je maar voor één opleiding collegegeld. Nadat je het collegegeld bij je eerste opleiding hebt betaald en volledig staat ingeschreven, kun je een Bewijs Betaald Collegegeld (BBC) opvragen bij de onderwijsinstelling. Hiermee kun je bij je tweede opleiding aantonen dat je al collegegeld hebt betaald.

Hoe vraag je een BBC aan?

Via Studielink kun je aangeven dat je via een BBC wilt betalen. Volg onderstaande stappen:

1. Ga naar het tabblad ‘Betaling en klik op ‘Invullen betaalgegevens’.
2. Vul het vestigingsland in van je bank.
3. Selecteer de betaaloptie ‘Bewijs betaald collegegeld’.
4. Selecteer de onderwijsinstelling waar je het BBC wilt aanvragen. Dit is de instelling waar je al collegegeld hebt betaald.
5. Geef akkoord dat Studielink het BBC aanvraagt bij de geselecteerde onderwijsinstelling en doorstuurt naar de onderwijsinstelling waar je met het BBC het collegegeld wilt voldoen.

Wanneer de andere onderwijsinstelling het digitaal uitwisselen van BBC’s nog niet ondersteund zal Studielink dit aangeven. Dan moet je buiten Studielink om een BBC aanvragen bij de onderwijsinstelling zelf waar je al betaald hebt.

Wanneer je een BBC van HVHL nodig hebt en dit kan niet via Studielink, dan kun je deze aanvragen door een mail te sturen naar [email protected] met de volgende gegevens:
Naam, studentnummer, waar het BBC voor nodig is, voor welk studiejaar en naar welke onderwijsinstelling het verstuurd dient te worden.

Belangrijk om te weten

Een Bewijs Betaald Collegegeld kun je alleen aanvragen in Studielink als je al volledig bent ingeschreven. Ons HVHL Servicepoint kan alleen een BBC afgeven als je officieel staat ingeschreven. Dit houdt o.a. in dat je het verschuldigde collegegeld hebt betaald of dat je machtiging(sformulier) is verwerkt.

Als het al betaalde collegegeld bij de andere instelling lager is dan het verschuldigde collegegeld bij HVHL, maak je het verschil over naar HVHL via een overboeking.