Loopbaankansen

Heb je je diploma in de pocket? Dan ga jij een superbelangrijke rol spelen in het aantrekkelijk en toekomstbestendig maken van onze leefomgeving. In projecten weet jij de input van alle betrokkenen samen te smelten tot het perfecte plan. Dat doe je bijvoorbeeld bij een groot ontwerpbureau, een innovatief ingenieursbureau of een gemeente. Uit jouw koker komen ontwerp, techniek en beheer van een klein concreet object, maar ook forse stedelijke of landschappelijke visies.

Studenten bekijken bloemen op landgoed Larenstein

Wat kun je worden?

Dankzij jouw creatieve, maar ook analytische skills ken jij alle kanten van steden en landschappen. De keuze is dus reuze op de arbeidsmarkt van tuin- en landschapsinrichting. Benieuwd in welke jobs je kunt landen? Een paar smaken ter inspiratie:

Ontwerper openbare ruimte en landschap

In deze baan smeed jij plannen voor de inrichting van de openbare ruimte en landschappen. Je onderzoekt wat er allemaal speelt op een plek. Hoe is de landschappelijke ondergrond, wat is de cultuurhistorie, hoe wordt de locatie gebruikt, welke problemen zijn er? Deze gegevens - sámen met de inbreng van alle betrokkenen - zet jij om in een ijzersterk ontwerp.

Beplantingsadviseur

Zijn bomen en planten helemaal jouw ding? Dan kun je als beplantingsadviseur aan de slag. Jij weet wat op welke ondergrond groeit, welke bomen voor verkoeling zorgen, welke planten insecten aantrekken en welke combinaties het hele jaar door voor een aangename beleving zorgen. Jouw kennis benut je bij allerlei projecten. Om bijvoorbeeld groen te herstellen of de beplanting biodiverser te maken.

Technisch ontwerper

Als technisch ontwerper vertaal je ontwerpen naar praktische plannen. Jij kent heel veel materialen en constructies, en kunt zo altijd duurzame oplossingen aandragen. Elk plan werk je gedetailleerd uit in de computer. Je zorgt voor de technische tekeningen en voor de omschrijvingen van de werkzaamheden. Zodat de uitvoerder precies weet wat hij moet doen.

Groenmanager

Wil je in een gemeente de koers bepalen voor al het groen daar? Dat kan in een dynamische job als groenmanager. Het ene moment ben je in gesprek met bewoners; het volgende moment bekijk je hoe het groen in de wijken eraan toe is. Of je schetst op kantoor een herinrichtingsplan, dat je vervolgens bespreekt met de ontwerper of groenaannemer.

Kom naar de open dag Meld je aan

Doorstuderen?

Heb je je bachelor binnen? Dan kun je natuurlijk direct een werkend bestaan opstarten. Of je kiest ervoor om door te stromen naar een master op het hbo of bij de universiteit. Zoals:

PS: Met een master in landschapsarchitectuur én na een beroepservaringsperiode kun je je registreren in het architectenregister en mag je de titel ‘tuin- en landschapsarchitect’ voeren.

Meld je aan via Studielink Klik hier