Studieprogramma

In de opleiding Tuin- en Landschapsinrichting zet je je beide hersenhelften aan het werk. Want je bent zowel creatief als analytisch bezig met oplossingen voor ruimtelijke vraagstukken. Het programma van jaar 1 en 2 doorloop je vooral samen met je studiegenoten. Vanaf het tweede jaar bepaal je met keuzevakken je eigen richting. Om je in jaar 3 verder te verdiepen in ontwerp, techniek of beheer van de buitenruimte. Je loopt dan ook stage. In het vierde jaar doe je een minor en afstudeeropdracht.

Studenten maken plan aan tafel

Jaar 1: de basis

Je begint je studie breed: met veel aandacht voor het ‘leren kijken’. In ateliers en veldlabs verbreed je jouw kennis over het landschap en de stad, over het natuurlijk systeem, over beplantingen en over materialen in de buitenruimte. Ook ervaar je de verschillende stappen van een planproces. Je ontwikkelt eerst de skills om plannen te presenteren. Zoals tekenen (met de hand en met computerprogramma’s) en presentatietechnieken. Vervolgens maak je eerste plannen. Dat doe je zelfstandig of in groepen, en altijd actief en realistisch.

Deze vakken volg je in jaar 1:

  • Verkenning tuin- en landschapsinrichting
  • Gereedschap tuin- en landschapsinrichting (tijdens dit vak doe je je tekenvaardigheden op)
  • Atelier Ontwerp
  • Veldlab Techniek en beheer
  • Atelier Materialisatie
  • Lab Landschap
  • Atelier Stad
  • Veldlab Recreatie en Natuur
Brochure aanvragen? Klik hier

Jaar 2 en 3: verdieping en praktijk

In jaar 2 verrijk je je kennis verder. Zo bekijk je wat er allemaal in de stad speelt door bijvoorbeeld klimaatverandering, en welke oplossingen daarvoor zijn. Je bestudeert hoe je bos kunt toevoegen aan een landschap, passend bij het karakter en de geschiedenis ervan. En je leert heel veel meer over beplantingen. Na dit jaar weet je ook hoe je een plan in beeld brengt en hoe je een ontwerp klaarmaakt om uit te voeren.

Zowel het tweede als het derde jaar staat in het teken van kiezen. In jaar 2 selecteer je per periode welke modules je wilt volgen, zodat jouw studie al meer richting krijgt. Het jaar erna kies je twee grote projecten die gaan over ontwerp, techniek of beheer. Ook loop je stage, in Nederland of erbuiten.

Jaar 4: afstuderen

Nu volg je een minor bij een hogeschool of universiteit, in binnen- of buitenland. Bij onze opleiding Tuin- en Landschapsinrichting tref je vier minoren: Stedelijke Beplanting, Digitale ontwerpverkenningen, Bomen en stedelijke omgeving en Dutch Architecture meets Dutch Landscape Architecture. Tot slot studeer je af met een onderzoek en een opdracht in de richting die jij hebt gekozen.

Zo kan je studie eruitzien:

Jaar Periode 1 Periode 2 Periode 3 Periode 4
1

Verkenning
tuin- en landschapsinrichting


Gereedschap
tuin- en landschapsinrichting

Atelier Ontwerp


Veldlab
Techniek en Beheer

Atelier Materialisatie


Lab Landschap

Atelier Stad


Veldlab
Natuur en Recreatie

2

Stedelijk ontwerp


Uitvoerings-
voorbereiding

Innovatie en ondernemen


Onderzoek naar
de duurzame stad

Landschaps-
ontwerp


Park van
de toekomst

De ontwerper


Bureau tuin-
en landschaps-
inrichting

3 Ontwerp en inspiratie Werkvoorbereiding
en aanleg
Stage
4 Minor Afstudeeropdracht

 

Kom naar de open dag Meld je aan

Geslaagd?

Heb je je afstudeeropdracht achter de rug, dan zit ook je studie erop. Gefeliciteerd! Want je mag jezelf Bachelor of Science (BSc) ‘Tuin- en Landschapsinrichting’ noemen. Vanaf nu ligt de wereld van de maakbare buitenruimte voor je open.

Bekijk je loopbaankansen

Meld je aan via Studielink Klik hier