Studieprogramma

Creatief en veelzijdig

Bij de opleiding Tuin- en Landschapsinrichting leer je hoe je ontwerpen en plannen samen met anderen kunt maken. In het vakgebied werk je samen in multidisciplinaire teams met andere deskundigen zoals planologen, stedenbouwkundigen, verkeerskundigen en milieukundigen. Maar je praat ook met bewoners en andere gebruikers van zo’n gebied. Jouw aandeel is om met die informatie de buitenruimte mooi en praktisch vorm te geven met behulp van je creativiteit en technische kennis.

Wat leer je?

Door de opleiding heen ontwikkel je kennis en vaardigheden op het gebied van ruimtelijk en technisch ontwerp, het beheer en de realisatie van de buitenruimte. Maar ook creativiteit, onderzoek en communicatie spelen een belangrijke rol. En kennis van biologie. Je werkt aan realistische opdrachten, waarbij beplanting steeds een belangrijke rol speelt. Dat maakt de opleiding aan Hogeschool Van Hall Larenstein (HVHL) uniek en jou als Tuin- en Landschapsinrichter ook. Vanaf de start van de opleiding leren we je werken met de nieuwste digitale technieken, zodat je jouw plannen overtuigend weet te presenteren en te visualiseren.

Ontdek waar jouw voorkeuren en talenten liggen

In het eerste jaar van de opleiding maak je kennis met de volle breedte van het vakgebied door opdrachten vanuit alle drie de hoofdrichtingen: ontwerp, realisatie en beheer. Je werkt aan je basiskennis en vaardigheden op verschillende terreinen. Iedere periode werk je aan twee opdrachten, afwisselend in groepen of individueel.

In het tweede jaar ga je ontdekken welk onderdeel van de Tuin- en Landschapsinrichting je het meest aanspreekt. Wil je een specialist worden of juist verschillende aspecten van het vakgebied beheersen? In iedere periode volg je modules naar keuze en ontdek je waar jouw voorkeuren en talenten liggen. Bij het maken van keuzes word je bijgestaan door je studieloopbaanbegeleider die samen met jou kijkt naar jouw mogelijkheden. Er is veel aandacht voor persoonlijke ontwikkeling en loopbaanoriëntatie. We willen het beste uit je halen!

Hoe verder je in de opleiding komt, hoe meer kansen je krijgt voor individuele profilering. In het derde jaar kies je een aantal modules die passen bij jouw ambities en vervolgens bepaal je zelf waar je een half jaar stage wilt lopen, in binnen- of buitenland. In het vierde jaar heb je een half jaar verdieping of verbreding in het werkveld en een half jaar om af te studeren. Daarna ben je klaar om de arbeidsmarkt op te gaan. Of je kiest een vervolgstudie.

Voorbeeld studieopbouw Tuin- en Landschapsinrichting voltijd

Jaar Periode 1 Periode 2 Periode 3 Periode 4
1

Verkenning

Gereedschap

Ontwerp, techniek & beheer

Landschap

Materialisatie

Stad, natuur & recreatie
2

Stedelijk ontwerp

Werk-voorbereiding

De groene wijk

Innovatie & ondernemer-schap

Onderzoek

Landschappelijk ontwerp

Technisch ontwerp

De wijk van de toekomst

Het T&L bureau

De ontwerper

De technieker

De beheerder

3

Profilering en verdieping

Keuzemodules en -workshops

Stage
4 Minor Afstuderen