Producttechnologie

De structuur van de belangrijkste groepen van verbindingen in voedingsmiddelen (eiwitten, vetten en koolhydraten) wordt uitgelegd. Dit vormt de basis voor de toelichting op de structuur van functionele verbindingen, van waaruit de werking van toevoegingen wordt verklaard. Aan de hand van productieprocessen en voorbeeldproducten wordt dit verder toegelicht. Onder andere in emulsies speelt dit een rol. In het onderzoeksproject wordt gekeken naar toepassingen van dit soort verbindingen en de omstandigheden waarin ze een rol spelen. De bedrijfsopdracht is gerelateerd aan manieren van verwerking op je bedrijf. Je bestudeert literatuur van de bestaande productiemethode en maakt een opzet voor een specifiek onderzoek. Belangrijk hierbij is om de rol van ingrediënten en procesomstandigheden in te zien en die rol ook uit te testen door bewust geselecteerde parameters te variëren. Bij de opzet hoort ook een plan om bepaalde parameters tijdens de productie te volgen en een manier om het eindproduct te beoordelen. Bij deze module vervul je de rol van producttechnoloog. De opdracht wordt uitgevoerd bij het eigen bedrijf.

Specifiek leer je een proefopzet te maken en, omdat het ook daadwerkelijk uitgevoerd moet worden, na te denken over praktische consequenties en uitvoerbaarheid. Je maakt vooraf een doordacht plan van productie, metingen en bepalingen.

Mensen die deze module kiezen zijn vaak werkzaam bij een voedingsmiddelen bedrijf (van mkb tot multinational) in een functie zoals kwaliteitsmedewerker, procesoperator, productontwikkelaar of analist.

Praktische informatie

Locatie: Velp
Kosten: € 2.790,00
Cursusduur: 9 studiedagen (6-8 lesuren per week)
Startdatum: 17 april 2024
Cursusdata: 17,24 april; 8,15,22,29 mei; 5,12,19 juni 2024
Toelatingseis: minimaal een afgeronde havo- of mbo-opleiding niveau 4 en na een intake gesprek met de module coördinator.

Deze module volgen? Schrijf je in