200 studenten pitchen duurzame innovaties op online Business Fair

30-06-2020

“Een innovatie op zich”. Dat is hoe Jan van Iersel, Voorzitter van het College van Bestuur van hogeschool Hogeschool Van Hall Larenstein (HVHL), de Online Business Fair en Innovatiemarkt noemde toen hij studenten, opleiders, institutionele partners en andere gasten op vrijdag 19 juni 2020 welkom heette bij het evenement.

Op de website hvhl.nl/business-fair bezochten zo’n 500 studenten, professionals, ouders en gasten 50 stands waarin tweedejaarsstudenten hun duurzame bedrijfsplannen en eerstejaarsstudenten hun ideeën voor innovatie presenteerden.

Tijdens de ceremonie werden er vier juryprijzen uitgereikt. De winnaars van de Rabobank Awards, Sustainability Awards, Social Media Awards en Innovation Awards zijn respectievelijk Positive Partners, Droneherd, Ajabu Snacks en Community House Birgauani.

Op het evenement adviseerde Loet Rammelsberg van StartLife studenten om “je bedrijfsplannen met een helikopterview te bekijken” in zijn presentatie over Spotting and Fostering Startups. Ook presenteerde Gé Backus van Connecting Agri and Food het innovatieve project Changing the Lives of Animals, over het gebruik van informatie, communicatie en sensortechnologie.

De Online Business Fair en Innovatiemarkt met de naam Greentrepreneur 2020 werd georganiseerd door docenten van de opleidingen International Business in Food and Flowers (IBFF), International Development Management (IDM), Food Technology (FT), Animal Husbandry (AH) en Management van de Leefomgeving (ML), met ondersteuning van de afdeling Marketing & Communicatie en de afdeling ICT.

Ajabu Snacks wint Social Media Awards

Team Ajabu Snacks van International Development Management (IDM) won de eerste prijs van de Social Media Awards tijdens de VHL Online Business Fair op 19 juni 2020.

Jan van Iersel, voorzitter van het college van bestuur van HVHL en van de jury, complimenteerde de “indrukwekkende en zichtbare bedrijfsidentiteit” van het team en benoemde dat het team beter uit de bus kwam dan 30 andere teams op het gebied van social media en creatieve promotie. Ajabu Snacks wil voedzame snacks beschikbaar stellen aan de bevolking van Tanzania door voedselproductie door kleinschalige boerinnen te stimuleren, de lokale economie te versterken en voedselverspilling en plastic afval tegen te gaan.

Neo Care sleepte de tweede plaats in de wacht door hun grote aanwezigheid en creativiteit op Instagram. Het idee achter NeoCare is duurzame shampoo voor paarden. De derde prijs ging naar Eco Wrap voor hun creatieve en aantrekkelijke posts op Facebook. Eco Wrap staat voor duurzame alternatieven voor pakpapier.

Anita van Mierlo en Stefan Martens van de afdeling Marketing en Communicatie van HVHL waren leden van de jury.

Drone tegen sprinkhanen wint Sustainability Awards

Droneherd van International Development Management (IDM) sleepte de eerste prijs van de Sustainability Awards in de wacht. Het team wil drones inzetten om boeren te helpen hun gewassen te beschermen tegen sprinkhanenplagen. De sprinkhanen worden door de drones naar braakliggend land gedreven, waar ze kunnen worden geoogst en verkocht.

Op de tweede plaats kwam Sprout van International Business in Food and Flowers (IBFF) met een app die spelenderwijs bewustwording van duurzame consumptie stimuleert en zo consumentengedrag kan veranderen.

Kiemie van International Development Management (IDM) kreeg de derde prijs voor hun aanpasbare modulaire en automatische stellage waarop verticaal binnenshuis (micro-)groentes kunnen worden verbouwd.

De leden van de jury, Lieselotte Heederik van Nazava Water Filter Indonesia en Jos van Hal van HVHL, beoordeelden hoe de studenten hun bedrijfsplannen vormgaven om bij te dragen aan duurzaamheid en de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (Sustainable Development Goals, SDG's). Volgens de jury presenteerden de winnaars mogelijke bijdragen aan de SDG’s 1, 2, 5, 7, 10, 11, 12 en 13. Tezamen omhelsden de duurzaamheidsplannen van alle 30 deelnemende teams alle SDG's.

Rabobank prijst Positive Partners

Ewout den Ouden van Rabobank Vallei en Rijn benoemde Positive Partners als winnaar van de Rabobank Awards. Crystie van International Business in Food and Flowers (IBFF) en Trailer Share van Dier- en Veehouderij (Velp) sleepten respectievelijk de tweede en derde prijs in de wacht.

Positive Partners is een datingapp voor mensen met hiv in Zuid-Afrika die moeite hebben een partner te vinden vanwege het stigma omtrent hiv. Ook kan via de app contact worden opgenomen met zorgprofessionals voor vragen over hiv. “Naast hun zakelijke aanpak ben ik onder de indruk van de manier waarop ze een gemeenschap willen creëren en zorg dragen voor mensen", aldus Den Ouden.

De Rabobank-vertegenwoordiger was ook onder de indruk van Crystie. “Onze visie was van het begin af aan helder. We wilden een nieuwe ervaring creëren met ons concept van een fles in combinatie met een kristal met een smaakje", zegt Zoe Nijland van team Crystie. De fles bestaat uit een schroefdop van hout, een glazen behuizing en aluminium ‘push-to-click’ onderkant.

Trailer Share ontving de derde prijs voor hun idee voor het verhuren van paardentrailers via een online platform. Trailer Share wil bijdragen aan SDG 12.

De criteria voor deze award zijn presentaties en professionaliteit, een helder zicht op de wensen van de klant, investeringspotentieel, haalbaarheid en heldere en unieke selling points.

Community House Bargauani eerste bij Innovation Awards

Team Community House Bargauani kwam als beste uit de bus van vijftien innovatieve ideeën van eerstejaarsstudenten International Development Management (IDM) en Voedingsmiddelentechnologie (Velp). Jan van Iersel (CvB HVHL) prees de energie en het enthousiasme van het team, dat via innovatie creatief wil bijdragen aan gemeenschapsvorming in een dorp in Roemenië.

De tweede prijs ging naar het idee van Flavour Bobbs: sferificatie van smaakmakers zoals sojasaus of saladedressing. Dit bedrijf richt zich op de ontwikkeling van plasticvrije sauzen 'verpakt’ in kleine bolletjes, bestemd voor groothandels, detailhandels, restaurants en dergelijke. Jan van Iersel zei dat hij het probleem van voedselverspilling herkende en dat eetbare verpakkingen een interessant idee zijn.

Bargauani Bed & Breakfast ontving de derde prijs. De juryleden waren onder de indruk van “de vermakelijke en tegelijkertijd informatieve presentatie” over hun B&B en de doelstelling: een extra bron van inkomsten en culturele uitwisseling voor een dorp in Roemenië.

Vijftien teams werden door de juryleden op de volgende criteria beoordeeld: 1) Het eindproduct is visueel aantrekkelijk en informatief. 2) De presentatie van de innovatie is beknopt en overtuigend. 3) De innovatie is haalbaar