Voedsel van de toekomst in Pop-up Restaurant Open dag Leeuwarden

22-11-2017

Binnen Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad 2018 (CH2018) is Hogeschool Van Hall Larenstein (HVHL) medeverantwoordelijk voor het thema Ecology. Future Farming (duurzame voedselproductie) is een belangrijk onderwerp binnen dit thema en om hier meer aandacht op te vestigen heeft HVHL een Pop-up Restaurant opgezet. Tijdens de Open dag afgelopen zaterdag was het Pop-up Restaurant dè plek waar CH2018 vertegenwoordigd was en waar bezoekers voeding van de toekomst konden proeven en meer informatie hierover konden krijgen.

Zo was oud-student Voedingsmiddelentechnologie Michiel van den Berg met zijn bedrijf &Cricket vertegenwoordigd met ChocoLoco's (sprinkhanen met chocoladecoating), een krekelproeverij (dip jouw krekel in diverse lekkere specerijen) en een hybride gehaktballetje (een gehaktballetje met 20% insect). Ook kon je algensmoothie drinken en zeewierchips met zeewiermayonaise proeven. Studenten Milieukunde gaven daarbij uitleg. Michiel de Groot, pas afgestudeerd student Milieukunde, kweekt oesterzwammen op koffiedik van onder andere onze schoolkantine. Hij verzorgde oesterzwamhapjes. De belangstelling was groot en veel mensen durfden alles te proeven.

&Cricket in het Pop-up restaurant

Toekomst van voedsel

Korrie Hoekstra -als docent lid van het Kernteam CH2018- heeft het Pop-up Restaurant opgezet en was aanwezig tijdens de Open dag. Ze vindt het belangrijk dat mensen nadenken over de toekomst van voedsel, zodat er in 2050 nog steeds genoeg voedsel is voor onze planeet. “Via kennis en kunst willen wij mensen aansporen om na te denken over hoe zij momenteel voedsel consumeren, hoe duurzaam dit daadwerkelijk is en wat de alternatieven zijn. Een Pop-up Restaurant is een mooi platform om deze dialoog te starten en Open dagen zijn ideale gelegenheden om de dialoog aan te gaan met mensen van buiten onze hogeschool”, aldus Hoekstra

Plankton en algen

Vanuit HVHL houden opleidingen als Voedingsmiddelentechnologie, Milieukunde, Dier- en Veehouderij, Tuinbouw en Akkerbouw, Bedrijfskunde en Agribusiness en Kust- en Zeemanagement zich al geruime tijd bezig met vraagstukken rond Future Farming. “Maar ook internationaal speelt dit vraagstuk al langere tijd. Daarom zijn wij bijvoorbeeld ook bezig met het opzetten van samenwerkingen tussen HVHL en scholen in Frankrijk en Ierland”, vertelt Hoekstra. “In deze landen wordt onderzoek gedaan naar het gebruik van plankton en algen in voedingsmiddelen. Beide zijn een enorme bron van eiwitten en dus erg voedzaam en relatief eenvoudig te kweken. Dit zou zomaar een deel van de oplossing kunnen zijn.”

Minor 'Feeding Our Planet'

Korrie Hoekstra is tevens de grondlegger van de minor 'Feeding Our Planet'. Studenten van HVHL, maar ook van andere hogescholen kunnen deze minor in voltijd of deeltijd volgen. Actuele en toekomstige ontwikkelingen in het werkveld van voeding zijn de thema’s van deze minor. Duurzaamheid en innovatie staan daarbij centraal. De hoofdvraag is: Hoe kan de verwachte wereldbevolking van 9 miljard in 2050 gevoed worden? De minor wordt aangeboden in de eerste twee periodes van het schooljaar. In het schooljaar 2017-2018 doen twintig studenten mee van tien verschillende studierichtingen van zes verschillende hogescholen. Zij hebben meegedacht over de opzet van het Pop-up Restaurant.

Insecten proeven tijden Open dag in Leeuwarden

Meedenken?

Heb jij interessante ideeën rondom het thema Future Farming of voor de invulling van het Pop-up Restaurant? Neem dan contact op met Korrie Hoekstra, tevens lid van het Kernteam CH2018, via [email protected] en help mee te denken over de toekomst van ons voedsel!

Logo Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018