Opleiding: Bachelor
Locatie: Leeuwarden
Opleidingsduur: 4 jaar
Taal: Nederlands
Soort: Voltijd

Kust- en Zeemanagement (bachelor voltijd)

Kom naar de open avond! Aanmelden

Wil jij bijdragen aan een duurzame toekomst? Onze oceanen worden bedreigd door vervuiling, klimaatverandering en overbevissing. Wil jij je verdiepen in alle actuele uitdagingen? Kies dan voor de opleiding Kust- en Zeemanagement (KZM). Tijdens deze studie leiden we je op tot een professional die zich richt op alle managementaspecten van het kust- en zeegebied. Zo krijg je een brede kennis van het werkveld en ben je in staat het gesprek aan te gaan met verschillende partijen en samen te zoeken naar duurzame oplossingen.

Hbo Kust- en Zeemanagement in beeld

Waarom deze opleiding?

  • Hbo Kust-en Zeemanagement is de enige opleiding waarbij ecologische, economische en sociale aspecten van het kust- en zeegebied aan bod komen.
  • Je kunt afstuderen als generalist (breed inzetbaar) of specialist (specifieke kennis van een onderwerp), afhankelijk van jouw keuzes.
  • Je krijgt les van jonge en bevlogen docenten die jou kennis laten maken met de wereld van kust en zee.
  • Leerzame excursies om de praktijk te ervaren zodat jij snel weet of je op je plek zit.
  • Na je studie kom je terecht in een breed werkveld; kies voor educatieve instellingen, maatschappelijke organisaties, waterschappen, onderzoeksbureaus óf het bedrijfsleven.
  • De behoefte naar kust- en zeemanagers reikt verder dan alleen de Nederlandse kust. Je kunt je dus ook internationaal oriënteren.

Dit ga je leren 
Meer dan een duik in de mariene biologie 

Tijdens de opleiding richt je je op vraagstukken die het kust- en zeegebied raken. Daar maak je kennis mee in het eerste jaar. In de jaren daarna ontdek je wat je écht leuk vindt tijdens je stages, minor en keuzemodulen. Deze kennis en ervaring komt samen in jaar vier en geeft jou alles wat je nodig hebt om af te studeren. Het eerste jaar (de propedeuse) is het onderwijs in het Nederlands; de hoofdfase is Engelstalig.

  • Leer over de wisselwerking tussen biotische (biodiversiteit) en abiotische (klimaat, water en bodem) factoren.
  • Ga aan de slag met beleidsvraagstukken rondom duurzaam medegebruik, de verzuring van de zee, verzilting van de kust of het beheer van exoten. 
  • Leer over de rol van mariene organismen, anatomische structuren en veelvoorkomende Noordzee-/Waddenzeesoorten. 

Ontdek je studie

Brochure aanvragen? Klik hier!

Na je studie
Met zeeën van kennis van start in het werkveld

Door de brede insteek van de opleiding studeer je af als generalist. Je kunt dus op veel plekken aan de slag! Word jij onderzoeksassistent bij een onderzoeksinstituut of beleidsadviseur bij een waterschap? Ga je misschien liever aan de slag als projectmanager in de wereld van de windenergie of wil je je kennis delen in een functie van communicator/educator bij een maatschappelijke organisatie? Ook in het bedrijfsleven of als ondernemer zijn er genoeg mogelijkheden. 

Bekijk je loopbaankansen

Kom kennismaken

Smaakt de opleiding Kust- en Zeemanagement naar meer? Een nadere kennismaking is dan enorm waardevol. Bezoek een open dag of meld je aan voor een meeloopdag. Zo leer je meer over de opleiding, proef je de sfeer van de hogeschool en ontmoet je studenten en docenten.

Kom een dagje proefstuderen! Inschrijven

Toelating & aanmelding

Heb jij je keuze laten vallen op de hbo-opleiding Kust- en Zeemanagement? Dan ben je vast benieuwd welke toelatingseisen er zijn, hoe je je kunt aanmelden en wat het collegegeld is. We hebben het voor je onder elkaar gezet: 

Meld je aan via Studielink Klik hier!