Wij gebruiken cookies
Van Hall Larenstein gaat zeer zorgvuldig om met haar klanten informatie en zal deze gegevens nimmer aan derden ter beschikking stellen. Lees meer over ons Privacy- en Cookiebeleid.
Vind jij het leuk om mee te werken aan het ontwikkelen van nieuwe, gezonde en innovatieve voedingsmiddelen of het doorontwikkelen van huidige producten? Producten als groentechips, ijsmixen, vleesproducten of vleesvervangers, veganistische ’zuivel’, producten van aardappelen, bakkerijproducten, zuivelproducten en dranken worden ontwikkeld door voedingsmiddelentechnologen zoals jij. Daarbij leer je hoe je bij de verwerking van voedingsmiddelen omgaat met fysische, biologische en scheikundige eigenschappen. Dat is nou onze technologie!
Kwaliteit en innovatie zijn belangrijke begrippen in de voedingsmiddelenbranche. Marktonderzoek, kennis van de productiemogelijkheden, producteigenschappen, gezondheid: allemaal zaken die komen kijken bij het introduceren van nieuwe producten. Er is genoeg werk aan de winkel, want deze wereldwijde bedrijfstak ontwikkelt zich in hoog tempo. Jij kunt straks in je werk nieuwe producten en processen ontwikkelen of bedrijven adviseren over de gezondheid van hun producten.
De bacheloropleiding Voedingsmiddelentechnologie biedt een goede aansluiting naar onder andere enkele masteropleidingen van de Wageningen Universiteit en de master Innovative Dairy Chain Management aan Hogeschool Van Hall Larenstein (HVHL) in Leeuwarden.
Al bij de start van de opleiding werk je regelmatig in de voedingsmiddelenhallen, ook wel onze “pilot plant” genoemd. Je produceert op kleine schaal voedingsmiddelen zoals brood, kaas en snacks. Je experimenteert met ingrediënten en procesinstellingen zoals tijd of temperatuur. Ook doe je analyses aan de producten en je onderzoekt of de producten aan de strenge eisen van de industrie voldoen. Daarnaast hebben wij sinds kort de beschikking over een hypermodern innovatiecentrum. In dit Food Application Centre for Technology (FACT) werken studenten samen met bedrijven aan uiteenlopende innovatieprojecten. Onze zeer actieve studievereniging Reholitas ondersteunt eerstejaars om zich snel thuis te voelen bij de opleiding. Reholitas organiseert voor alle studenten excursies, lezingen, bijles, buitenlandse excursies, sportieve activiteiten, borrels, feesten en nog veel meer. Tijdens deze studie krijg je overwegend in het Nederlands les, maar ook met internationale ambities zit je goed bij ons. We bieden namelijk een aantal Engelstalige specialisaties en hebben goede banden met bedrijven en universiteiten in het buitenland.
Wanneer je kiest voor de Engelstalige bachelor Food Technology, kies je ervoor om een van de creatieve voedingsmiddelentechnologen te worden die zich tijdens hun studie bezig houden met ontwikkelen van producten en het garanderen van veiligheid, gezondheid en kwaliteit. De voedingsindustrie is een industrie die de meeste consumenten als vanzelfsprekend beschouwen. Gezondere, smakelijkere en innovatieve voedingsproducten verschijnen bijna dagelijks in onze supermarktschappen. Met dit enorme assortiment en de toenemende consumentenvraag naar kwaliteit, groeit de behoefte aan voedseltechnologen snel. Je bestudeert de chemische, microbiologische en fysische samenstelling van voedsel, terwijl je ook duikt in de fascinerende wereld van veiligheid, smaak, trends, marketing en gezondheid: een fantastische uitdaging voor creatieve, technisch ingestelde food technologists. Dit alles in een internationale, kleinschalige hogeschool waar jij je onder goede begeleiding bezig gaat houden met toegepast hoger onderwijs!
Voedingsmiddelen fascineren jou. Je vindt het belangrijk dat voeding van goede kwaliteit is en dat het veilig is om te eten. Je bent nieuwsgierig, creatief en hebt doorzettingsvermogen. Je wilt vernieuwend bezig zijn met eten en drinken.
Typerende eigenschappen van studenten Voedingsmiddelentechnologie zijn: handen uit de mouwen, enthousiast, wisselen graag theorie af met de praktijk, staan open voor contacten met bedrijven.