Tips voor je overstap naar het hbo

De overstap van mbo naar hbo is niet per se moeilijk, maar vraagt wel om extra inzet van jou. Natuurlijk hoef je dat niet alleen te doen. We helpen je met wat inside info om het doorstuderen na het mbo iets makkelijker te maken:

1. Doe meer zelf, maar doe het niet alleen

Bij een hbo-studie krijg je meer eigen verantwoordelijkheid dan je misschien gewend bent in het mbo. Onze docenten vertellen wel wat je te doen staat, maar controleren je hier niet op. Tijdens de lessen deelt de docent kennis en kun je jouw vragen stellen. Daar ga jij vervolgens zelf mee aan de slag. Op school of thuis, alleen of in een groep. Kom je er niet uit? Dan denken docenten en medestudenten uiteraard met je mee.

2. Maak een goede planning en volg ‘m

Door die grotere zelfstandigheid op het hbo is het enorm belangrijk om een goede planning te maken en ‘m ook uit te voeren. Docenten checken niet of jij je huiswerk maakt, want dat is aan jou. Vind je het lastig om te plannen, of is het gewoon niet jouw ding? Deel dit dan met je docent of studieloopbaanbegeleider. Zij geven je advies en support.

3. Sluit je aan bij een studievereniging

Een aantal opleidingen heeft een eigen studievereniging. Dit is iets anders dan een studentenvereniging, waar het vooral draait om leuke dingen doen. De studievereniging organiseert activiteiten die gelinkt zijn aan de opleiding. Zoals bedrijfsbezoeken, excursies, netwerkborrels en kennissessies. Ook is zo’n vereniging vaak een extra vraagbaak bij bijvoorbeeld het studeren en de voorbereiding op tentamens. Nuttig dus om je bij aan te sluiten.

4. Verdiep je ook in de toelatingseisen en kosten

Als je je mbo 4-diploma binnen hebt, gaat de deur open naar alle hbo-opleidingen. Maar niet elke studie past bij jou. Het is dus handig om uit te zoeken welke toelatingseisen er zijn, en welke eigenschappen en kwaliteiten je nodig hebt. Ook slim: verdiep je in de kosten die komen kijken bij een opleiding. Collegegeld natuurlijk, maar ook de financiering van bijvoorbeeld boeken, een nieuwe laptop of zelfs een kamer. 

Lees meer over toelating en kosten