Opleidingsmogelijkheden op het hbo

Als mbo’er kun je op het hbo veel kanten op. Er bestaan verschillende opleidingsvormen die je kunt doen en er zijn heel veel verschillende opleidingen om uit te kiezen.

Twee of vier jaar

Met een mbo-diploma niveau 4 heb je toegang tot iedere bacheloropleiding van de Hogeschool Van Hall Larenstein (HVHL). Je kunt bij sommige opleidingen kiezen of je deze 4-jarige opleiding in voltijd of deeltijd gaat doen. Daarnaast kun je ook een 2-jarige associate degree opleiding volgen.

Bacheloropleiding

  • Een bachelor is een 4-jarige hbo-opleiding . Je kunt bij sommige opleidingen kiezen tussen een voltijd of deeltijd bacheloropleiding, afhankelijk van je werkervaring.
  • Na afronding van je bacheloropleiding ontvang je een bachelordiploma.
  • Met dit diploma ben je goed gekwalificeerd voor de arbeidsmarkt, of kun je doorstuderen aan een hbo-master of een universitaire opleiding.

Associate degree opleiding

  • Een asscociate degree is een 2-jarige hbo-opleiding.
  • Je kiest voor een associate degree als je niet 4 jaar wilt studeren, maar je wel verder wilt ontwikkelen met een volwaardig, praktijkgericht onderwijsprogramma.
  • Na 2 jaar ontvang je een wettelijk erkend hbo-diploma met de graad associate degree en ben je gekwalificeerd voor de arbeidsmarkt.
  • Bovendien kun je met een associate degree bij sommige bacheloropleidingen direct doorstromen naar het derde jaar.

Deeltijd

Sommige opleidingen kun je ook in deeltijd doen. Vaak moet je dan naast de opleiding een baan in het vakgebied van de opleiding hebben. Je krijgt namelijk minder les op school en zult veel van de opdrachten zelfstandig op je werk moeten uitvoeren.

Deeltijd bacheloropleidingen duren meestal ook 4 jaar. Deeltijd associate degree opleidingen duren 2 jaar. Voor de uitleg van een vak of opdracht kom je op een vaste dag per week naar school. De rest van de benodigde tijd, vul je zelf thuis of op je werk in. Je hebt dus veel vrijheid, maar ook veel meer verantwoordelijkheid.

Trefwoorden: