Studievormen op het hbo

Studeren aan het hbo kun je in veel soorten en maten doen. Belangrijk voor jou: kies de studievorm die het beste bij je past. Ga je voor een bacheloropleiding van vier jaar? Of volg je een associate degree van twee jaar? Duik je voltijd in de collegebanken? Of doe je een deeltijdstudie naast je werk? De keuze is reuze.

Wat is een bacheloropleiding?

  • Een bachelor (Bsc) is een hbo-opleiding die vier jaar duurt. Bij sommige bachelors heb je de keuze tussen een voltijd- en een deeltijdvariant, afhankelijk van je werkervaring.
  • Als je je bachelor hebt afgerond, ontvang je een bachelordiploma.
  • Met dit diploma heb je mooie papieren voor de arbeidsmarkt. Nog steeds niet klaar met studeren? Dan kun je door naar een master op het hbo of de universiteit.

Wat is een associate degree?

  • Een asscociate degree (AD) is een hbo-studie van twee jaar. Hier kies je voor als je vier jaar studeren te lang vindt, maar je je wel verder wilt ontwikkelen met volwaardig en praktijkgericht onderwijs.
  • Je krijgt een wettelijk erkend hbo-diploma met de graad ‘associate degree’. Daarmee ben je klaar voor de arbeidsmarkt.
  • Heb je de smaak van het studeren toch te pakken? Met een AD kun je bij sommige bacheloropleidingen direct doorstromen naar het derde jaar.

Bekijk onze AD’s

Voltijd of deeltijd?

Als je het liefst vijf dagen per week naar school gaat, dan meld je je aan voor een voltijdstudie. Wil je naast je opleiding aan het werk? Dan schrijf je je in voor de deeltijdvariant. Je baan heeft dan wel een link met je studie. Zo doe je praktijkervaring op, terwijl je studeert voor je hbo-papiertje.

Bekijk alle opleidingen