Toelating en kosten voor mbo’ers

Jouw mbo-diploma geeft je toegang tot alle hbo-opleidingen. Maar natuurlijk is niet elke studie de perfecte match. Slim dus om goed uit te zoeken welke eisen er zijn, en welke eigenschappen en kwaliteiten je nodig hebt. Verdiep je ook in de kosten van de opleiding en van alles wat erbij komt kijken. Een goede voorbereiding is tenslotte het halve werk.

Handige vakken

Om toegelaten te worden bij sommige hbo-opleidingen, moet je verplicht vakken hebben gevolgd op het mbo. Of er zijn adviesvakken. Bij al onze studies hebben we die toelatingseisen onder elkaar gezet. Bereid je daar goed op voor. Besteed extra tijd aan de vakken die je moeilijk vindt. Geldt dat voor wiskunde of scheikunde? Dan kun je een voorbereidingscursus bij ons volgen.

Kosten op een rij

Ga je studeren, dan betaal je collegegeld. En je hebt boeken en misschien een nieuwe laptop nodig. En wie weet, ga je zelfs op kamers. In Nederland kennen we studiefinanciering, waarmee je een deel van je collegegeld en eventuele kamerhuur kunt voldoen.

1. Collegegeld

Hoeveel collegegeld je betaalt, hangt af van jouw situatie en de studievorm die je hebt gekozen. Schrijf je je voor het eerst in voor het hoger onderwijs? Dan betaal je voor jaar 1 misschien maar de helft van je collegegeld. Op de website van DUO lees je er meer over.

2. Materiaal voor je studie

Bij de start van je opleiding heb je sowieso boeken nodig. En een eigen laptop. Sommige studies vragen nog om extra materialen aan te schaffen voor vakken. Hou daar rekening mee in je voorbereidingen.

3. Op kamers

Wonen je ouders een aardig eindje van de hogeschool vandaan? Dan kan op kamers gaan een fijne optie zijn. Bereken eerst even welke kosten zo’n verhuizing met zich meebrengt. Zoals die voor boodschappen en een zorgverzekering. Op de website van het Nibud staat het onder elkaar.

4. Studiefinanciering

Voor je hbo-studie kun je studiefinanciering aanvragen. Die helpt om je collegegeld en kamerhuur deels te betalen. Stap je van het mbo over naar het hbo, maar stop je binnen een jaar? Dan hoef je je studiefinanciering niet terug te betalen. Op de website van DUO vind je de ins en outs.