Vegetarische kebab winnaar VHL Golden Globes 2015

26-05-2015

Tien studentenprojecten streden donderdag 21 mei om de felbegeerde VHL Golden Globes, de interne studentencompetitie van Hogeschool VHL. Editie 2015 bood weer een veelkleurig palet aan studentenprojecten. 'Sam's Vebab' kwam als winnaar uit de bus.

Alle studenten van de groenste hogeschool van Nederland krijgen bij VHL Golden Globes de kans te laten zien met welke frisse, en maatschappelijke relevante projecten zij zich bezighouden. 

Winnaar

'Sam's Vebab', een project van vier studenten Voedingsmiddelentechnologie, kwam als winnaar uit de bus. Stefanie Talahatu, Anouk Schipperen, Marieke Schenkel  en Sabine van de Ven ontwikkelden een vegetarische variant van de bekende döner kebab. 

Seitan

Het belangrijkste bestanddeel van de vebab is seitan. Dit is een eiwitrijk, vegetarisch product met een op vlees lijkende vezelstructuur en een hartige smaak. Binnenkort is 'Sam's Vebab' daadwerkelijk verkrijgbaar voor de consument in Utrecht. 

Stadsboerderij

'Stadsboerderij Gnephoek' en 'Bomen Ontaard' eindigden op respectievelijk de  tweede en derde plaats. De stadsboerderij is een droom van Albert Boersen, student Bedrijfskunde en Agribusiness. Hij wil in Alphen aan den Rijn, in samenwerking met andere partijen, een stadsboerderij beginnen. Behalve voor boerderijdieren, groenten en fruit is er ruimte voor onder andere een kaasmakerij en een boerderijwinkel.

Hangende bomen

'Bomen Ontaard' is een afstudeeronderzoek van Albert Osinga, Wout Fijen en Hanne Kramer, studenten Tuin- en Landschapsinrichting. Hun onderzoek maakt deel uit van het project 'Hangende boom onder de Eiffeltoren'. Dit project is een initiatief van kunstenaar Daan van Geijlswijk. Hij wil hiermee de ontaardheid van de mens in relatie tot de natuur symboliseren. 

Publieksprijs

Naast de juryprijs was er ook een publiekprijs te winnen. Deze trofee ging met een overweldigende meerderheid aan stemmen naar 'Bellen blazen voor gevorderden', van Pieter Lok en Edwoud Saathof, beide student Land- en Watermanagement. Zij legden uit hoe het inbrengen van lucht de dijken in Nederland kan versterken.