Tom Wiegmans

“Bij deze studie krijg je de kans om je brede kijk en ondernemerschap te ontplooien.”


Tom Wiegmans studeerde in 2009 af bij Bedrijfskunde en Agribusiness. Zijn opdracht was om alle processen in kaart te brengen en een verbeterplan te ontwikkelen voor een internationaal bedrijf, Tradin Organic. Zijn opdrachtgever werd zijn werkgever en inmiddels is Tom daar Category Manager.

Inkoop en verkoop
“Samen met mijn team ben ik verantwoordelijk voor de inkoop en verkoop van biologisch fruit, groente en veevoer. Het leuke aan deze baan is dat ik soms letterlijk in het (werk)veld sta. Ik ben bijvoorbeeld net terug uit Servië waar ik met een kleine frambozenteler heb gesproken en hem in contact heb gebracht met een zuivelproducent voor de ontwikkeling van een biologisch toetje.”

Economie en groen
Tom kwam uit het Westland en koos voor de opleiding Bedrijfskunde en Agribusiness omdat hij het ‘groene’ en economie leuk vond. Hij wilde dus bewust geen ‘gewone’ bedrijfseconomische opleiding doen en kwam uit bij Hogeschool Van Hall Larenstein (HVHL). De eerste twee jaar van zijn opleiding genoot hij vooral van het studentenleven, maar daarna zette hij zich volledig in en rondde zijn studie succesvol af. Zijn huidige baan heeft alles te maken met economie en groen: “De biologische industrie boeit me, omdat je daarmee respect toont voor de natuur en een bijdrage levert aan het welzijn van dieren.”

Opleiding
Tom kijkt terug op een leuke studietijd bij HVHL. “Het is echt een praktijkgerichte studie, waar je vooral veel zelf moet doen. Je krijgt daarmee de kans om je brede kijk en ondernemerschap te ontplooien.” 

Ambities
“Ik heb zeker nog ambities. Ik zie mezelf nog wel lang in deze business werken, maar daarna zou ik mijn kennis graag willen overdragen door samen te werken met verschillende onderwijsinstellingen. De aansluiting tussen het onderwijs en het werkveld kan mijns inziens nog veel beter.” Tom geeft al regelmatig gastlessen voor de opleiding Bedrijfskunde en Agribusiness in Velp, dus wie weet wat de toekomst brengt.
Tot slot heeft hij nog een tip voor aankomende studenten: “Talenkennis, met name het Engels, is erg belangrijk tijdens deze studie. De opleiding is internationaal georiënteerd en dus heb je daar in de praktijk veel mee te maken.” (Red.: Dat dit geen belemmering hoeft te zijn, bewijst het verhaal van Jeroen Ahrens).

Website:  Tradin Organic

Meer weten?
Opleidingsinformatie International Business in Flowers and Food

Tom Wiegmans, afgestudeerde Bedrijfskunde en Agribusiness in Velp