Ruben Kluit

"Mijn manier van denken veranderde; het 'waarom' werd belangrijker"


Toen Ruben Kluit een nieuwe functie kreeg als boswachter bij Natuurmonumenten, wilde hij graag 'de diepte' in. Een deeltijdopleiding Bos-en Natuurbeheer bij Hogeschool Van Hall Larenstein (HVHL) was een logische keuze. "Wat mij tijdens de opleiding opviel is dat mijn manier van denken veranderde. Ik handelde steeds meer vanuit de gedachte ‘waarom’ doen we dit, in plaats van ‘hoe’ doen we dit. Ook ben ik veel meer vanuit het landschap gaan denken."

Sneltrein & feest
"Een deeltijdopleiding is keihard werken. Je stapt in een sneltrein en die stopt pas na vier jaar. De sfeer en het sociale aspect in de klas zorgden er mede voor dat ik doorging. Het was elke week weer een feestje om te gaan. Ik heb er dan ook een paar goede vrienden aan overgehouden."

Goede communicatie
"Door mijn studie Bos- en Natuurbeheer kan ik nu zeggen dat ik de functie ‘boswachter ecologie, monitoring en beheerevaluatie’ bij Natuurmonumenten ten volle kan uitoefenen. Tijdens de opleiding leer je helder te communiceren. Enorm belangrijk, want er is in het werkveld natuurbeheer een grote maatschappelijke verandering gaande. De omgeving doet nadrukkelijk een beroep op de groene ruimte. Goede communicatie wordt steeds belangrijker, omdat er steeds duidelijkere keuzes gemaakt worden. Het is niet altijd even leuk, maar door je studiekennis wordt het een stuk makkelijker als je tijdens een gesprek goed onderbouwd kunt argumenteren en jij je kunt verplaatsen in de andere partij."

Meer weten?
Opleidingsinformatie Bos- en Natuurbeheer (deeltijd)