Korte terugblik op 25-jarig jubileum Diermanagement 6 en 7 oktober jl.

We kunnen terugkijken op een zeer geslaagde viering van 25 jaar Diermanagement!

Op vrijdag hebben we een inhoudelijke en feestelijke dag gehad bij Burgers' Zoo. Een betere manier om de dag te beginnen dan een wandeling langs pinguïns en tijgers op weg naar een samenzijn met vakgenoten is er toch niet!

Na een kop koffie zijn we de vrijdag begonnen met het welkomswoord van Tjalling Huisman. Hij deelde een stukje visie achter de oprichting van Diermanagement en de huidige uitdaging om ecologie en economie samen te laten gaan. Tjalling had een dubbelrol deze dag, want naast de opening fungeerde hij ook als dagvoorzitter. Tjalling had de eer om een gevarieerd en vakkundig aantal sprekers te mogen aankondigen. Rik Eweg –lector Duurzame Agribusiness in Metropolitane Gebieden- nam ons mee in het Dierenwelzijn van de heilige koe in India en vertelde over huidige projecten die Hogeschool Van Hall Larenstein (HVHL) doet op dit gebied.

Vervolgens testte Arjen Strijkstra –waarnemend lector Bijengezondheid- een ieders kennis op het gebied van bijen en hij zorgde voor een spoedcursus om de bijengezondheid te bevorderen. De impact van bijen op onze voedselproductie is groot, mooi was het dan ook dat het bijencollege ons direct naar de lunch bracht. Een overheerlijke en duurzame lunch.

Na de lunch heette Marie José Enders -president International Association of Human Animal Interaction Organizations- ons welkom in de wereld van de gezondheidszorg.

Marie José onderzoekt de mens-dierrelatie vanuit de mensen-kant en nam ons mee in de kansen die de zorg biedt voor Diermanagement.

Eurídice Leyequién –Lector Management of Forested Landscapes- nam ons in een breder perspectief mee in de toekomst. Ze gaf een indrukwekkende kijk op de huidige maatschappij, de ‘Global Goals’ en de natuurinclusieve landbouw.

Hans Hopster, lector Diergedrag, Diergezondheid en Dierenwelzijn, het oudste lectoraat binnen Diermanagement -maar niet de oudste lector (!)-, had de eer om als laatste spreker het podium te mogen betreden. Hij vertelde over de veranderingen rond de blik op diergedrag vanuit het maatschappelijke landschap, politiek en beleid en vanuit de technologische kant.

Dat de borrel en de bbq na afloop ook zeer geslaagd waren, mag natuurlijk niet ontbreken in een kort verslag, maar hiervan spreken de beelden voor zich. Hieronder de presentaties en de foto’s van deze eerste dag.

Presentatie Rik Eweg - 'Heilig maakt nog niet gelukkig’ Over koeien in India Bekijk(pdf - 3,2MB)
Presentatie Arjen Strijkstra - ‘Verbloemen wij het bijenprobleem?’ Bekijk(pdf - 15,6MB)

Voorlopige resultaten na enquète

Woordwolk van de 3 trefwoorden die bij het Diermanagement publiek opkwamen als ze aan bijen dachten:

Ingevuld voorafgaand aan het verhaal:

Ingevuld na het verhaal:

Missie om de bestuiving en biodiversiteit en natuurbescherming wat naar de voorgrond te krijgen lijkt aardig volbracht!

Presentatie Marie José Enders - ‘Diermanagement in de gezondheidszorg: een wereld te winnen!’ Bekijk(pdf - 7,1MB)
Presentatie Eurídice Leyequién - 'Greening landscapes for nature inclusive agriculture' Bekijk(pdf - 15,1MB)
Presentatie Hans Hopster - 'Bits en soundbytes: ethologie als basis’ Bekijk(pdf - 2,5MB)

Fotoimpressie vrijdag 6 oktober 2017

De zaterdag had een iets informeler karakter. Hier werd iedereen op onze eigen prachtige locatie van HVHL in Leeuwarden verwelkomt. Want tja eigenlijk kun je een dag toch niet beter beginnen dan met een kop koffie met vakgenoten op een vertrouwde plek!

Tjalling viel bij zijn openingswoord in herhaling –al was dit voor de oplettende luisteraar toch net anders-: de huidige uitdaging om ecologie en economie samen te laten gaan bleef overeind. Tjalling gaf vervolgens het woord aan André Feenstra. André nam een ieder op muzikale wijze mee in de huidige missie van de opleiding Diermanagement. Op moderne en interactieve wijze werd de missie in rap tempo doorgenomen. En na deze flitsende en moderne uiteenzetting, werden we getrakteerd op een stukje geschiedenis.

Vincent Pompe trakteerde op het allereerste college Diermanagement. De precieze datum van het college viel nog te bediscussiëren, maar het was op een dinsdagochtend! Met lekker veel tekst op een sheet en in een ouderwets lettertype was het een feest van herkenning. Voor vier mensen was ook dit onderdeel een herhaling, want zij waren ook bij het allereerste college in de zaal geweest.

De lunch bij HVHL gaf ruimte om het ochtendprogramma onderling te bepreken en daarna was er de vrije keus om een college van Theo Meijer of Tjalling Huisman te volgen.

Als laatste onderdeel van deze dag stond een rondleiding op het programma. Een waterrijke rondleiding door het potmargegebied of een droge rondleiding door de school. De borrel na afloop was wederom geslaagd, zie hiervoor ook de foto’s.

Fotoimpressie zaterdag 7 oktober 2017

Trefwoorden: