Samenvatting inaugurele rede Esther Nederhof

Eet groente, fruit, vlees en vis, het voedingsadvies van de toekomst?

Een advies voor gezonde en duurzame voeding zou gebaseerd moeten zijn op voordelen voor de mens, de aarde en de economie; people, planet, profit. Voor de mens zou een als goed ervaren gezondheid al voldoende kunnen zijn. Voor de aarde lijkt het beter om te streven naar een zo laag mogelijk zorggebruik. Resultaten uit verschillende onderzoeken lijken uit te wijzen dat oervoeding, bestaande uit groente, fruit, vlees, vis, eieren en noten, de beste keus zou kunnen zijn voor mensen met een verhoogd risico op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Resultaten uit een kleine haalbaarheidsstudie lijken dezelfde kant op te wijzen als het gaat om ervaren gezondheid. In dit lectoraat wil ik verder onderzoek doen naar de gezondheidsvoordelen van oervoeding. 

Daarnaast is de vraag, of de benodigde producten geproduceerd kunnen worden met een zo laag mogelijke belasting voor de aarde. Op dit moment oriĆ«nteert het lectoraat zich op onderzoek naar de mogelijkheid om dit te bereiken met permacultuur. Zelfs al zou permacultuur de benodigde hoeveelheden groente, fruit, vlees, vis, eieren en noten kunnen leveren, lijkt oervoeding niet per se de meest duurzame oplossing. Het verminderen van zorggebruik, zou immers grote consequenties hebben voor de inkomsten uit de medische industrie en uit de voedingsmiddelenindustrie. Met andere woorden, de voordelen voor de mens en de aarde lijken evident, de voordelen voor de economie niet.