Fitaal

Een studie naar fit ouder worden

Veroudering gaat vaak gepaard met spierzwakte, verlies aan spiermassa en met vermoeidheid, wat een negatief effect heeft op de kwaliteit van leven. Daarnaast is veroudering ook geassocieerd met een afname van de hoeveelheid carnitine in de spieren. Carnitine speelt een belangrijke rol bij het transporteren van vetzuren naar de mitochondriën, de energiefabrieken van de cel. In de mitochondriën worden de vetzuren afgebroken (“verbrand”), wat energie oplevert voor belangrijke lichaamsfuncties. Weefsels en organen die voornamelijk vetzuren als brandstof gebruiken bevatten veel carnitine. Skeletspieren en ook de hartspier zijn belangrijke voorbeelden daarvan. Het lichaam maakt zelf carnitine aan, maar we krijgen carnitine ook binnen via onze voeding, met name via vlees en zuivel. Waarom ouderen een lagere carnitine status hebben en hoe veroudering van spieren precies plaatsvindt is tot op heden nog onbekend. Dit onderzoeken we in de Fitaal studie.

Eind 2016 is de Fitaal studie gestart in de gemeente Leeuwarden en in augustus 2017 zijn de laatste deelnemers gemeten. Momenteel bevindt de studie zich in de analytische fase. De Fitaal studie wordt uitgevoerd door een samenwerkingsverband tussen Hogeschool Van Hall Larenstein, Wageningen Universiteit, het Medisch Centrum Leeuwarden, TNO Metabolic Health Research en Alfasigma.

In de Fitaal studie hebben we verschillende metingen verricht bij fitte en kwetsbare 75-plussers. Tevens hebben we metingen verricht bij jong volwassenen die dienen als de gezonde referentie. Metingen die onder andere zijn uitgevoerd zijn: een bloedafname, een spierbiopt, een lichaamssamenstelling meting en verschillende fysieke en cognitieve testen.

Nieuws

  • Marjanne van der Hoek is op 14 april 2020 gepromoveerd aan de Wageningen Universiteit! Bekijk hieronder haar verdediging en dus ook de uitkomsten van het onderzoek.
  • In augustus 2016 heeft Marjanne van der Hoek haar resultaten op het gebied van gen-analyse met betrekking tot carnitine metabolisme gepresenteerd in Kopenhagen.
  • 27 maart 2018 heeft Marjanne van der Hoek een ‘powertalk’ gegeven over de Fitaal studie tijdens het wetenschapssymposium in het MCL. LEES HIER.

Verdediging proefschrift Marjanne van der Hoek

Contact

Heeft u vragen over het onderzoek, dan kunt u contact opnemen met Marjanne van der Hoek (marjanne.vanderhoek@wur.nl of tel: 058 284 62 18)