In gesprek met studenten van master Duurzame Gebiedstransities

17-10-2023

Hun missie: ons landschap en onze leefomgeving klaarmaken voor de toekomst. Samen met iedereen die er woont, werkt en leeft. Zodat verdere klimaatverandering een halt wordt toegeroepen. Mensen met zo’n missie zijn nu harder nodig dan ooit. Dus ontmoet de studenten van de nieuwe master Duurzame Gebiedstransities. Zoals Merwin Slagter en Lieke Roerdink. Zij zijn straks de regisseurs van een duurzaam landelijk gebied. 

Studenten van Hogeschool Van Hall Larenstein volgen de master Duurzame Gebiedstransities
Studenten van Hogeschool Van Hall Larenstein volgen de master Duurzame Gebiedstransities

Inmiddels zijn Lieke en Merwin een maand onderweg met de masteropleiding Duurzame Gebiedstransities bij HVHL, die sinds dit schooljaar in het opleidingspakket zit. “Een master als deze ontbrak nog in onderwijsland”, vindt Lieke. Na haar bachelor Ruimtelijke Ontwikkeling bij Saxion koos ze ervoor om door te studeren op een universiteit. Daar ontdekte ze dat een praktijkgerichte opleiding (lees: een hogeschool) beter bij haar past. “Ik wil niet alleen leren, maar die kennis ook direct toepassen in de praktijk. Deze master is een mooie plus op mijn bachelor.” 

Rem op klimaatverandering 

Dat beaamt Merwin. Al in het derde jaar van zijn studie Management van de Leefomgeving (bij Hogeschool Van Hall Larenstein in Leeuwarden) was hij getriggerd door de master Duurzame Gebiedstransities. Logisch dus dat hij deel uitmaakt van de eerste lichting studenten. En hij heeft een duidelijk doel voor ogen. “Iedereen hoort gelijke kansen te krijgen. De klimaatverandering treft de zwakste groepen het hardst. Daarom moeten we hen beschermen. In de master pakken we projecten beet, die voorkomen dat het klimaat verder verandert. Zo kan ik mijn steen gaan bijdragen.” 

De eerste weken van hun nieuwe opleiding bestaan natuurlijk uit ontmoeten en wennen, maar zijn ook al enorm leerzaam. “De introductieweek eind augustus zorgde direct voor een fijne band in onze groep”, vertelt Merwin. Met zijn elf mastergenoten nam hij toen ook een kijkje bij Park Lingezegen (tussen Arnhem en Nijmegen), waar inrichting en behoud ‘hot topics’ zijn. Een paar weken later - tijdens een excursie - bezochten ze de gemeente Enschede, die midden in een gebiedstransitie zit. 

Spinnen in het transitieweb 

“Interessante én vergelijkbare vragen kwamen op beide plekken voorbij”, vervolgt Lieke. “Want wat gaat er wel en niet goed bij gebiedsveranderingen? Hoe ga je om met de verschillende opgaves en belangen? Hoe breng je de juiste stakeholders op het juiste moment bij elkaar? En hoe neem je weerstand weg? Dat gaat ook de rode draad zijn in de master. Met uiteindelijk ons als spinnen in het web. Als transitiemanagers die mensen met elkaar verbinden en helpen in beweging te komen. Om samen die grote klimaatuitdaging aan te gaan.” 

Wat hun droombaan dan is? Lieke ziet zichzelf wel in: “een job waarin ik beleid ontwikkel rondom duurzaamheid. Als beleidsmedewerker Duurzaamheid, bij bijvoorbeeld een gemeente, provincie of ministerie.” En Merwin werkt toe naar: “een baan als projectleider van grote internationale projecten om de fysieke leefomgeving aan te passen en de klimaatverandering zo te remmen. En ‘ooit’ - zodra ik voldoende praktijkervaring heb - neem ik als docent anderen graag mee in die noodzakelijke transitie.” 

Eerst signaleren, dan acteren 

De huidige docenten van de nieuwe master zijn al even enthousiast. Zo noemt grondlegger Lubbert Hakvoort het onderwijsconcept ‘uniek’. “Als student zet je je schouders onder drie leeruitkomsten. Je gaat aan de slag met je persoonlijke en professionele ontwikkeling, zodat je groeit in je rol als gebiedsregisseur. Je buigt je over transitiemanagement, zodat je straks richting en sturing kunt geven aan het transitieproces. En je doet aan actieonderzoek, zodat je bij een onderzoek zowel signaleert en adviseert als zelf actie onderneemt en verbinding creëert.” 

Coördinator Emiel Helmink miste ook een opleiding tot omgevingsmanager of gebiedsregisseur. “Er gebeurt veel in het landelijk gebied, en er gaat nog heel veel meer gebeuren. Duurzame energie, stikstof, biodiversiteit, woningbouw. Dat vraagt om handjes. Professionals die helpen om ons landschap en onze leefomgeving leefbaar te houden en duurzaam te ontwikkelen. Samen met álle betrokken partijen. Goed om nu een studie te hebben die deze experts opleidt.” 

Online én live kennismaking met de master Duurzame Gebiedstransities 

Benieuwd naar de transities waaraan wij als hogeschool een bijdrage leveren? Lees de details in ons instellingsplan

Trefwoorden: