Studenten nieuwe master River Delta Development gestart in Velp

11-03-2020

Vorige week zijn de eerste zestien studenten van de master River Delta Development begonnen op Hogeschool Van Hall Larenstein (HVHL) in Velp. Met een serie excursies in de omgeving trapten zij hun semester in Velp af, waar ze worden ondergedompeld in het rivierensysteem.

Omdat de master River Delta Development een samenwerking is tussen HZ University of Applied Sciences in Middelburg, Hogeschool Rotterdam en HVHL in Velp, krijgen de studenten de kans zich te verdiepen in drie verschillende onderdelen van de delta. Na een half jaar studie in het Zeeuwse kustgebied strijken de studenten nu neer bij HVHL. Deze week verkennen ze hun nieuwe onderzoeksregio, die ook hun nieuwe leefomgeving is. Ze bezoeken de Veluwse beekdalen, de Rijn met zijn verschillende splitsingspunten, ze bekijken de IJssel rond Zutphen en vismigratie in de noordelijke provincies. Bij al die plekken horen verhalen van burgers, bedrijven, kennisinstellingen en overheden, met wie de studenten als toekomstige ‘facilitators of change’ in gesprek gaan.

Living Labs

De masterstudenten gaan vervolgens aan de slag in een Living Lab. Sommigen gaan naar Roemenië om ecotoerisme in de Donau Delta verder te ontwikkelen, anderen werken aan Carbon Credits (alternatieven voor agrariërs in veengebieden), doen onderzoek naar dijkgravers (dieren die onze dijken als ideale woonplaats zien) of de bevaarbaarheid van de IJssel tijdens droogte. Een dag in de week krijgen de studenten les over het rivierensysteem van lectoren en onderzoekers van HVHL en van gastsprekers en is er tijd voor coaching.

Na dit semester volgt het laatste deel van de master met een half jaar studie in Rotterdam, waar de studenten zich in de stedelijke deltaproblematiek gaan verdiepen.

Studenten van de master River Delta Development op excursie