Berend de Farmbot aan het werk bij Van Hall Larenstein

13-02-2018

Technologische ontwikkelingen gaan razendsnel, ook in de landbouw. Boeren gebruiken steeds meer technologie en daar speelt de opleiding Tuinbouw & Akkerbouw aan Hogeschool Van Hall Larenstein (HVHL) met haar studenten op in. Zij hebben sinds kort een heuse Farmbot geïnstalleerd in de kenmerkende kassen op het dak van de Leeuwarder locatie. Deze Farmbot, met de door studenten gekozen naam Berend, is de eerste zelfstandige open-source landbouwmachine ter wereld. Hij kan zelf water geven, zaaien, onkruid wieden, etc. zoals te zien in deze video. Berend de Farmbot is door studenten eigenhandig geïnstalleerd en zal voor het grote publiek te bewonderen zijn tijdens de Open Dag op 17 februari a.s. in Leeuwarden.

Inspelen op technologische vraag

De Farmbot is een open source project. Open source wil in dit geval zeggen dat de Farmbot een voor de gebruiker vrij door te ontwikkelen systeem is, waardoor de gebruiker vrij is te experimenteren met aanpassingen en verbeteringen. Via een online community kunnen ideeën uitgewisseld worden met andere gebruikers. “Op deze manier bewegen we met de sector mee”, zegt Sandra van der Galiën, docent aan de opleiding. “Wij willen onze studenten het beste kunnen bieden om zichzelf te ontwikkelen tijdens hun studie, daar past dit project perfect bij. Momenteel zit het namelijk nog in een ontwikkelfase en valt er nog een hoop aan te sleutelen, dat biedt de perfecte kans om te kunnen innoveren!”

3D printer

Qua uiterlijk en technologie heeft het apparaat wel iets weg van een 3D printer, maar de toepassing is totaal verschillend. Waar een 3D printer beperkt is tot het uitvoeren van één taak, zijn de mogelijkheden van de Farmbot veel uitgebreider. “Zo kan het apparaat zaadjes planten, maar hij kan ook op bepaalde momenten bewateren en de vochtigheid meten”, licht Van der Galiën toe. “Wel is er nu al sprake van een soort samenwerking tussen de Farmbot en de 3D printer. Laatst hadden wij bijvoorbeeld een onderdeel nodig voor Berend en deze zijn gratis van de Farmbot-website als 3D tekening te downloaden. Onze opleiding Chemie heeft een 3D printer in een van de labs staan, dus daar kon het benodigde zaadbakje geprint worden. Dat geprinte bakje is nu in gebruik. Geweldig toch?”

Demonstraties

Tijdens de Open Dag van 17 februari 2018 op HVHL in Leeuwarden kunnen bezoekers de Farmbot bekijken en zullen er ook demonstraties gegeven worden. Momenteel zijn studenten en medewerkers hard aan het werk om Berend operationeel te krijgen en te testen.