Van Hall Larenstein vertegenwoordigd op Netwerkdag Ruimtelijke Adaptatie

26-01-2017

Op donderdag 19 januari jl. vond de Netwerkdag Ruimtelijke Adaptatie plaats in de Jaarsbeurs Utrecht. Tijdens deze dag was er gelegenheid om de balans op te maken en naar de vooruitgang te kijken van het Deltaprogramma Ruimtelijke Adaptatie. Het centrale thema was: Ambities Waarmaken. Ook Hogeschool Van Hall Larenstein (HVHL) was vertegenwoordigd met lector Sustainable Water Systems, Paul van Eijk.

De dag werd geopend door Minister Schultz van Haegen  (Infrastructuur en Milieu). Tijdens haar speech richtte ze zich voornamelijk op de klimaatproblemen in Nederland maar ook in de rest van de wereld en hoe Ruimtelijke Adaptatie hierin een belangrijke rol kan spelen.

Minister Schultz van Haegen opende de Netwerkdag Ruimtelijke Adaptatie

Verbinding met hbo

Onderdeel van het programma was een informatiemarkt en verschillende sessies waar professionals informatie konden uitwisselen over diverse onderwerpen. Tijdens de sessie ‘Verbinden hbo en beroepspraktijk met Ruimtelijke Adaptatie’ vertelden lectoren Paul van Eijk (Sustainable Water Systems, HVHL) en Theo de Bruijn (Duurzame Leefomgeving, Saxion) over hoe hun lectoraten de verbinding zoeken tussen studenten en Ruimtelijke Adaptatie in de praktijk.

Paul van Eijk vertelde over de projecten die momenteel binnen het lectoraat Sustainable Water Systems lopen en waar studenten van diverse opleidingen actief mee bezig zijn met vraagstukken op het gebied van Ruimtelijke Adaptatie, zoals de projecten Klimaatkanalen, Better Wetter en diverse activiteiten rondom Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018. Theo de Bruijn lichtte toe hoe Saxion bezig is met het creëren van opleidingen gericht op de toekomst. Niet meer opleidingen aanbieden waar in de toekomst weinig werk voor is, maar opleidingen samenvoegen zodat de studenten breed inzetbaar zijn en interdisciplinair kunnen werken aan ruimtelijke vraagstukken.

Lector Sustainable Water Systems Paul van Eijk van Van Hall Larenstein

Afsluiting met Quiz

Na afloop van de sessie was er de Ruimtelijke Adaptatie Quiz! Het publiek kreeg diverse stellingen waarop ze konden reageren via de Smartphone. Vragen zoals: ‘Kan een klimaatadaptieve regio (KAR) ook zonder een klimaatactieve stad (KAS)?’ en ‘In welke oplossingsrichting ziet u het meeste heil voor klimaatactieve stad?’ kwamen aan bod met keuze uit vier verschillende antwoorden waarbij er geen antwoord fout was maar diende als stimulans voor discussie.