Vakantievierende Zuid-Afrikaan geeft overlast voor vogels

21-04-2015

Shirley van de Voorde, studente Kust- en Zeemanagement bij Hogeschool VHL, heeft tijdens haar stage in Zuid-Afrika de African Black Oystercatchers en Kelp Gulls bestudeerd. Shirley onderzocht wanneer deze vogels verstoring ervaren van mensen, voor en tijdens hun broedseizoen. 

Het onderzoek speelde zich af in drie broedgebieden van beide vogels: Keurbooms Peninsula, Lookout Beach en Robberg. Allemaal broedgebieden in Plettenberg Bay, een populaire badplaats aan de Indische Oceaan.

Overlast

Het broedseizoen van de African Black Oystercatchers en Kelp Gulls valt samen met de zomervakantie in Zuid-Afrika. Terwijl de vogels op het strand broeden, komen de Zuid-Afrikanen voor een kleurtje of een frisse duik. De vakantievierende Zuid-Afrikaan geeft overlast voor de vogels. Zo ook in Plettenberg Bay, waar alleen Keurbooms Peninsula een beschermd broedgebied is. 

Invloed op gedrag

'Het onderzoek was nodig om aan te tonen welke invloed de verstoring van mensen heeft op het gedrag van de vogels', legt Shirley uit. 'De resultaten van het onderzoek bieden betrouwbare gegevens voor het nemen van  beschermingsmaatregelingen.'

'Trials'

Met behulp van 'trials' onderzocht Shirley op welke afstand de vogels verstoring ervaren. Daarbij lette zij op gedragingen als observeren, staan, lopen, vliegen, fluiten en aangevallen worden. 'Oystercatchers blijken alleen tijdens het broedseizoen gevoelig  voor verstoring', vertelt Shirley. 'Hoe vrijer mensen kunnen bewegen in het broedgebied, hoe langer de Oystercatchers van hun nest wegblijven.'

Bij de Kelp Gulls bleek er geen verschil te zijn. Zij reageren tijdens het broedseizoen niet anders dan ervoor of erna. 'Ook al zijn ze gewend aan mensen, ze blijven intens reageren.'

Broedzones

De onderzoeksresultaten moeten leiden tot betere wetgeving voor de broedgebieden. Met name voor de bedreigde Oystercatchers. Shirley hoopt dat er speciale broedzones komen, waarin de Oystercatchers ongestoord kunnen broeden. 

Onderzoeksresultaten

Samen met medeonderzoekers Minke Witteveen en Mark Brown legde Shirley haar onderzoeksresultaten vast in een wetenschappelijk artikel, genaamd 'Differential reactions to anthropogenic disturbance by two ground-nesting shorebirds'. Naar verwachting wordt het artikel binnen enkele maanden gepubliceerd.

Trefwoorden: