Crowdfundingcampagne voor VHL-project Smart Farming

18-05-2015

Drie derdejaarsstudenten International Development Management van Hogeschool VHL hebben een app ontwikkeld om de levensomstandigheden van katoenboeren in Akola (India) te verbeteren. Om de app verder uit te werken hebben zij een crowdfundingcampagne opgezet.

Rob van Oudheusden, Jelle van den Akker en Thomas van Duijvenboden studeren International Development Management bij Hogeschool VHL. Een project over katoenboeren in Akola (India) maakte deel uit van het eerste studiejaar. 


Pesticiden

Mans Lanting, consultant Sustainable Agricultural (chain) Development, gaf het drietal de opdracht een innovatief plan te bedenken om de levensomstandigheden van de Indiase katoenboeren te verbeteren. Het overmatig en onveilig gebruik van pesticiden is in de katoenproductie een groot probleem. Het eerste plan van de studenten was een geĆÆllustreerde pesticidehandleiding te maken. 


Good Agricultural Practises

Omdat ook in India steeds meer mensen in het bezit zijn van een smartphone, ontstond het idee om de handleiding te digitaliseren en interactief te maken. Dat breidde zich uit tot een handleiding met Good Agricultural Practises voor de katoenteelt. Mans Lanting was erg enthousiast over dit innovatieve plan en bood zijn hulp aan bij de verdere uitwerking. Uiteindelijk resulteerde dit in de oprichting van SmartFarming


Duurzame landbouw

De studenten willen met het project SmartFarming bijdragen aan de transitie naar meer duurzame landbouw en moedigen het gebruik van agro-ecologische methoden aan. De app bevat een functie om ziekten en insecten te identificeren. Met de informatie in de app kunnen boeren de opbrengst op een duurzame manier verhogen. 


Crowdfundingcampagne

Om de app verder te testen, te ontwikkelen en te laten vertalen heeft het SmartFarming-team onlangs een crowdfundingcampagne opgezet. SmartFarming wil in de toekomst ook apps ontwikkelen voor andere gewassen.

Meer informatie over SmartFarming is te vinden op www.smartfarming-app.com.