Wessel Wijnja

"HVHL is een relaxte en praktijkgerichte school"


Wessel Wijnja studeerde Voedingsmiddelentechnologie bij Hogeschool Van Hall Larenstein (HVHL) in Leeuwarden. Hij specialiseerde zich in het werkveld Process Engineering. In het kader van zijn afstudeerproject deed hij onderzoek naar het verminderen van afvalstromen bij zoetwarenfabrikant Cloetta Holland in Sneek.

Onderzoek 
"Cloetta startte in februari een onderzoek naar afvalstromen. Mijn stage begon ook in februari en ik ben daar dus vanaf het begin bij betrokken geweest. Ik heb verschillende afdelingen onder de loep genomen. We werkten volgens de 'vijf keer waarom methode'. Een analysemethode waarbij je iedere keer als je een oorzaak hebt ontdekt, weer de vraag 'waarom?' stelt. Dat was heel leerzaam; je bent geneigd om snel met een gevonden oorzaak aan de slag te gaan, maar met deze aanpak ga je steeds dieper op het probleem in en kom je uiteindelijk bij de grondoorzaak."

Kostenbesparing
"Om de buitenlaag van kauwgom te maken worden er bepaalde oplossingen gebruikt. Dat gebeurt in een draaiende trommel waarin spuitkopjes bevestigd zitten. Na het spuiten worden deze afgesloten en gereinigd. Ik kwam erachter de spuitkopjes bleven druppen na het reinigen; zo'n 1000 kilo aan grondstof ging zo per week verloren. Dat is mijn grootste vondst! Al met al zijn de kosten die de afvalstromen op verschillende afdelingen veroorzaakten, met 33,8% gedaald."

Werk
"Over het algemeen is er op het gebied van voedingsmiddelentechnologie veel werk, maar voor procestechnologen zijn er wat minder banen beschikbaar. Als het lastig wordt om meteen als procestechnoloog aan de slag te kunnen, kan ik ook eerst als kwaliteitsmedewerker beginnen."

Praktijkgericht
"De opleiding Voedingsmiddelentechnologie bij HVHL is relaxed en heel praktijkgericht. Je past de geleerde theorie meteen toe in de praktijk. Daar krijg je verschillende opdrachten voor, waar je vervolgens een verslag over schrijft. Bij veel andere hbo-instellingen zit je veel meer in de boeken."

Meer weten?
Opleidingsinformatie Voedingsmiddelentechnologie