Thijs Verschuren

"Na de eerste twee breed georiënteerde jaren, kon ik in deze afstudeerrichting echt mijn ei kwijt"


Thijs Verschuren had zijn mbo-diploma hovenier al op zak, toen hij zich realiseerde dat hij verder de diepte in wilde. Hij koos de opleiding Tuin- en Landschapsinrichting bij Van Hall Larenstein voor de kwaliteit en reputatie van de opleiding bij het werkveld. Met zijn afstudeerproject won hij een prijs en inmiddels heeft hij een nieuwe baan als trainee bij bureau Donkergroen.

Toegepaste kunst
“Na de eerste twee breed georiënteerde jaren kon ik in mijn afstudeerrichting Landschapsarchitectuur echt mijn ei kwijt. Ik ben creatief en geïnteresseerd in kunst, maar wil daar wel graag concreet mee aan het werk. Superleuk om een vorm van toegepaste kunst te creëren en dat met programma’s als Photoshop of Sketch Up weer te geven."

Posbank
Voor zijn afstuderen verdiepte Thijs zich in de Posbank, een bekend natuurgebied op de Veluwezoom. Dat gebied trekt per jaar 2 miljoen bezoekers en dat aantal gaat oplopen naar meer dan 2,5 miljoen in de toekomst. Ter vergelijking: het Rijksmuseum heeft 2,4 miljoen bezoekers per jaar.
Van Natuurmonumenten kreeg Thijs de opdracht om een recreatief knooppunt te ontwerpen om de gebruikers beter te spreiden over het gebied. “Het is logisch dat de verschillende gebruikers bij drukte in de natuur last van elkaar krijgen. Als je wandelt op de Posbank, wil je niet dat er continu auto’s langs je rijden en mountainbikers willen niet telkens remmen voor wandelaars. Daarom heb ik ontwerpvoorstellen bedacht om de gebruikersgroepen uit elkaar te halen.” 

Plan
Een half jaar heeft Thijs besteed aan zijn plan, voordat hij het presenteerde aan Natuurmonumenten. “Voor automobilisten heb ik een eigen route uitgestippeld en dat is echt een rollercoaster op het gebied van natuurbeleving. Mountainbikers hadden het al goed voor elkaar in dit gebied, maar voor wandelaars heb ik de meeste plannen. Ik laat ze op een nieuwe manier de natuur beleven. Zo heb ik een uitkijkplateau en een uitkijkdoos bedacht. De uitkijkdoos is een grote houten kubus die op de rand van een heuvel staat. In de kubus heb je uitzicht over de heide, maar omdat hij voorover helt, krijg je er ook het gevoel dat je voorover in de natuur valt. Door deze en andere aantrekkelijke elementen op de goede plek te zetten, kun je wandelaars naar bepaalde gebieden trekken. En zo krijgt elke gebruikersgroep zijn eigen stuk natuur.”

In de prijzen
Thijs’ afstudeerwerk viel in de prijzen bij een wedstrijd van vaktijdschrift Blauwe Kamer: het hoort bij de vier beste bachelorprojecten van tien Nederlandse ontwerpopleidingen - volgens een jury van zestig mensen uit het vakgebied! Of zijn plan ooit ook echt wordt uitgevoerd, weet Thijs niet. Op de achtergrond lopen nog wel wat gesprekken. Ondertussen heeft hij zijn aandacht verlegd naar volgende projecten bij zijn nieuwe baan als trainee bij bureau Donkergroen.

Meer weten?
Opleidingsinformatie Tuin- en Landschapsinrichting