Stefan van Kammen

"Ik wil graag zelf een melkveebedrijf runnen"

Stefan van Kammen (22) komt uit Surhuisterveen in de mooie ‘Fryske Wâlden’. Afgelopen september is hij gestart met de Associate degree Melkveehouderij, waarbij hij koos voor de biologische richting. "Tijdens mijn mbo-opleiding leerde ik vooral oplossingsgericht werken. Meestal werd er hierbij maar één oplossing uitgewerkt. Ik wil juist onderzoeken waarom het probleem is ontstaan en om vervolgens op zoek te gaan naar de juiste oplossing. Mijn eigen keuzes maken, dat is wat ik wil!"

Kennis vergroten
"Na mijn mbo-opleiding wilde ik graag verder leren om mijn kennis te vergroten. Ik heb voor een twee-jarig opleiding gekozen, omdat ik graag zelf een melkveebedrijf wil runnen. Mijn plan was om de Ad Melkveehouderij te doen en daarna een cursus over biologisch boeren of eventueel zelfstudie over biologische melkveehouderij. De Ad Melkveehouderij - richting biologische melkveehouderij - kende ik niet, totdat ik deze opleiding op het programma van de open dag van Hogeschool Van Hall Larenstein (HVHL) zag staan. Tijdens de open dag ben ik gaan kijken wat de opleiding precies inhoudt en al snel werd mij duidelijk: ‘Dit is de opleiding die ik wil doen!’ Ik heb ook nog bij een andere hbo-instelling gekeken, maar de inhoud van de opleiding en de gezellige sfeer bij HVHL gaven voor mij de doorslag."

Uniek
"Het unieke aan deze opleiding is, dat dit de enige hbo-opleiding op het gebied van biologische melkveehouderij in Nederland is. Mijn ervaringen zijn tot nu toe heel positief. Onderwerpen die we al behandeld hebben zijn: de bodem, het gewas, de koe en de mest. Dit zijn allemaal biologische modules. Elke periode hebben we twee modules; een biologische en een gangbare variant. Ik vind vooral de biologische modules erg interessant, want daarom heb ik deze opleiding gekozen."

Ondernemerschap
"Bij de module ondernemerschap wordt duidelijk wat je in de toekomst wilt en hoe je dat wilt bereiken. We zijn al vaak op excursie geweest bij diverse biologische bedrijven en dat was erg leerzaam. Dit jaar ga ik trouwens ook tien weken op stage in het buitenland! Verder heeft elke periode die ik tot nu toe heb gevolgd een groepsopdracht. De opdrachten zijn erg interessant en je leert goed communiceren. Een vaardigheid die goed van pas komt in het verdere leven."

Respect
"Na de opleiding wil ik zelf biologisch producten produceren voor een lokale markt. Ik vind het belangrijk om respectvol met het land en de dieren om te gaan, zodat er een mooi en goed product ontstaat. De consument weet dan want hij koopt, waar het vandaan komt en hoe het gegroeid is. Als laatste wil ik nog een tip geven aan iedereen die er over denkt om de Ad Melkveehouderij te gaan doen. Je moet er helemaal voor gaan, anders wordt het niks!"

Meer weten?
Opleidingsinformatie associate degree Melkveehouderij