Een koninklijke Saba Day

studenten  Kust- en Zeemanagement 
Duikers project AROSSTA
Duikers project AROSSTA - laat jij je ook graag in het diepe gooien?

Het zal je maar gebeuren, dat je een presentatie mag houden voor de koning en koningin! Het overkwam maar liefst vier derdejaars studenten Kust- en Zeemanagement tijdens hun stage op Saba. Een groot deel van het bezoek van de koning en koningin aan Saba stond in het teken van de onderwatercultuur rondom de Nederlandse Caribische eilanden.

Bij de presentaties was er veel inbreng van de studenten. Zo vertelde Ayumi Izioka Kuramae (alumnus, nu werkzaam bij de Saba Bank management unit) over de Saba Bank. Studenten Leonard Meyer en David Brefeld presenteerden hun stage bij het coral RESQ project. Daarna mocht studente Esmee van de Griend een pitch houden over het door Hogeschool Van Hall Larenstein (HVHL) geleidde AROSSTA project (Artificial Reefs on Saba and Statia). Kai Wulf (hoofd van de Saba Conservation Foundation) eindigde de presentatie.

Het koninklijk bezoek aan de Saba bank was niet zonder reden. Het gaat wereldwijd niet goed met koraalriffen. Die hebben te lijden onder vervuiling, overbevissing en vooral klimaatverandering. Met het bezoek aan de Saba bank, één van de grootste koraalriffen van het Caribisch gebied, vroeg het koninklijk paar aandacht voor het belang van koraalriffen en de noodzaak ze te beschermen. HVHL draagt daar aan bij door middel van het AROSSTA project, waarin onderzoek gedaan wordt naar welk type kunstmatig rif het beste functioneert.