Agnes Hoeks

"Over vijftig jaar is drinkwater overal ter wereld cruciaal"


Agnes Hoeks studeert Land- en Watermanagement in deeltijd. Eerder deed ze een mbo-opleiding Administrateur en daarna een hbo-opleiding Toerisme. Agnes kreeg een job bij een bank, maar na drie jaar bleek ze daar geen vast contract te kunnen krijgen. Geen punt, want ze was er ondertussen achter dat dit tóch niet het juiste werk voor haar was.

Van belang
"Zeker niet als je bedenkt dat we steeds langer moeten doorwerken", vertelt Agnes. "Dan kun je maar beter iets gaan doen wat je écht leuk vindt. En dus vroeg ik mij af: wat vind ik leuk, wat vind ik van belang voor de wereld? Want die twee zaken hebben voor mij veel met elkaar te maken. Ik heb toen besloten nogmaals in mezelf te gaan investeren met een opleiding en ben vervolgens heel actief op zoek gegaan naar de juiste keuze."

Land en water
"Op een bepaald moment hoorde ik over de studie Land- en Watermanagement bij Hogeschool Van Hall Larenstein (HVHL). Heel praktisch én in een werkveld dat er alleen maar meer toe gaat doen. Over vijftig jaar is drinkwater overal ter wereld zó belangrijk, dat er misschien zelfs oorlogen om worden uitgevochten. Ik moet daar niet aan denken, maar het laat wel zien dat Land- en Watermanagers heel nuttig zijn. Het geeft me voldoening om te bedenken dat mijn werk er echt toe doet voor mens én natuur. Ik heb moeite met het idee dat mijn prestaties alleen maar de directeur rijker zouden maken!"

Goede basis
''De gedachte 'Iets nuttigs doen' kom je hier bij mijn medestudenten vaak tegen. Het is een pittige technische opleiding die niet alleen heel praktisch is, maar ook veel achtergrondkennis aandraagt. Die achtergrondkennis leren is best lastig, maar je hebt het wel nodig om écht goed te begrijpen waar het om draait. Bovendien biedt het een goede basis voor een eventuele overstap naar een master aan de universiteit. Dus zet ik mijn tanden er wel in. Ik had van te voren een ideaalbeeld van deze opleiding en ik moet zeggen: dat beeld is helemaal uitgekomen."

Nederland, België of Australië
"Momenteel werk ik in een administratiefunctie dicht bij huis en dit combineert perfect met deze studie. Straks hoop ik aan de slag te kunnen bij een waterschap. Of ga ik aan het werk in België, want daar woon ik maar tien kilometer vandaan. En heel, heel misschien verzet ik de bakens naar Australië. Daar heb ik twee jaar gewoond en met dat land heb ik zeker iets."

Meer weten?
Opleidingsinformatie Land- en Watermanagement (deeltijd)