Nextquestrian maakt het onzichtbare zichtbaar met eyetracking technologie

19-01-2024

Het gebruik van eyetracking technologie zorgt voor vernieuwing in de paardensport. Het Nextquestrian evenement op 19 januari, georganiseerd door studenten Equine Sports & Business van Hogeschool Van Hall Larenstein (HVHL), richt zich dan ook geheel op het gebruik van Tobii's eyetracking technologie in deze sport.  Met clinics van internationale paardenexperts en de vernieuwende technologie belooft het een leerzaam evenement te worden.

Nextquestrian maakt het onzichtbare zichtbaar met eyetracking technologie

Nextquestrian vindt plaats op 19 januari 2024 van 13.00 tot 20.45 uur bij Hippisch Centrum Lathum, Huis te Lathumweg 2, 6988 BS Lathum. Tickets voor Nextquestrian, ook met studentenkorting, zijn beschikbaar op www.nextquestrian.com.

Paardrijden is meer dan goed kunnen rijden

Dr. Inga Wolframm, lector Duurzame Paardenhouderij en Paardensport bij HVHL, is de gastvrouw van Nextquestrian. "Paardensport gaat niet alleen over goed kunnen paardrijden. Het gaat ook om het kunnen beoordelen van paarden- en paard-ruiter combinaties, in training, op wedstrijd en zelfs thuis in de wei. Sommige paardenexperts zijn hier extreem goed in. Maar wat zien zij dat de rest van ons niet ziet? Dit is waar eyetracking - letterlijk - een eye-opener kan zijn. Deze zeer geavanceerde technologie maakt het mogelijk om te volgen waar de meest ervaren trainers en juryleden naar kijken. Hierdoor begrijpen we veel beter hoe we paarden moeten beoordelen, voor een beter welzijn, betere paard-ruiter-interactie en een duurzame toekomst voor de paardensport."

Clinics met top trainers, eyetracking analyse en interactieve paneldiscussie

Op het programma staan clinics van drie internationale paardenexperts:

  • Vrijspringen en keuring met Jacques Verkerk - fokkerijdeskundige en journalist
  • Springclinic met John Ledingham - voormalig Olympiër en trainer van Ierland
  • Dressuurclinic met Jan Bemelmans - voormalig Olympisch dressuurtrainer van Spanje en Frankrijk

Met exclusieve eyetracking-beelden ontdekken deelnemers waar juryleden en trainers naar kijken. Deelnemers kunnen hun eigen observaties online delen en hun inzichten worden gebruikt voor de paneldiscussie. Hieraan nemen deel: dr. Thijs van Loon, universitair hoofddocent Veterinaire Anesthesie en Analgesie aan de Universiteit Utrecht, Bineke de Vries, coördinator voor de Federatie Paardrijden Gehandicapten, Marlies Reibestein, fokker van Iberische en warmbloedpaarden en uiteraard ook de trainers.  

Nadere informatie vindt u op www.nextquestrian.com of op Instagram @nextquestrian.