Studenten ontwikkelen circulair tussendoortje van oud brood: de Kruidnotenreep

06-12-2023

Een groep derdejaars studenten van de opleiding Voedingsmiddelentechnologie aan Hogeschool Van Hall Larenstein (HVHL) in Leeuwarden heeft een duurzame en smakelijke oplossing bedacht voor het probleem van broodverspilling: een Kruidnotenreep gemaakt van broodpasta uit retourbrood. Retourbrood is brood dat aan het eind van de dag niet verkocht is en normaal gesproken naar de veevoederindustrie gaat. Eerder dit jaar heeft het Bakery Sweets Centre een manier gevonden om van dit brood een versuikerde broodpasta te maken die als ingrediënt gebruikt kan worden voor nieuwe producten. De studenten hebben samen met het Lectoraat Healthy Food & Nutrition, Bakery Sweets Center, Aeres MBO en EBIC (European Bakery Innovation Center) een Kruidnotenreep op basis van deze broodpasta van retourbrood ontwikkeld.

In de schoen of als tussendoortje

De Kruidnotenreep is niet alleen duurzaam, maar ook erg lekker. Het is het ideale schoencadeautje voor de Sinterklaasperiode, maar ook uitermate geschikt als snel tussendoortje. De studenten hebben in de innovatielabs binnen de hogeschool verschillende recepten uitgeprobeerd en op basis van consumententesten de lekkerste variant gekozen. Ook hebben ze nagedacht over de marketing van het product, waarvoor zij na consumentenonderzoek ook potentie zien buiten de Sinterklaasperiode.

Marktpotentie

Volgens Jendo Visser, begeleidend docent Voedingsmiddelentechnologie, is deze Kruidnotenreep een van de eerste producten gemaakt van retourbrood met echte marktpotentie . “In de transitie naar duurzamere voedingsmiddelen is dit project echt een doorbraak te noemen. We zijn als docenten dan ook behoorlijk trots op wat deze studenten in opdracht van het Bakery Sweets Center in korte tijd hebben weten te ontwikkelen!”

Nieuw leven voor oud brood

De Kruidnotenreep is een van de resultaten van het project ‘Retourbroodpasta’, dat als doel heeft om de verspilling van brood in de voedselketen te verminderen. De verspilling van brood is groot: opgeteld gaat het in de totale Nederlandse keten om ca. 150.000 ton per jaar. Met het project willen de studenten en de samenwerkingspartners laten zien dat er waardevolle producten gemaakt kunnen worden van retourbrood, die een bijdrage leveren aan een circulaire en duurzame keten.