Student met ‘groene vingers en gouden hart’ luncht bij koning

27-04-2023

“Dit was het mooiste geschenk óóit.” Zo vat Marc Hilhorst: de dag van gisteren samen. De vierdejaars student Tuin- en Landschapsinrichting schoof toen aan bij de bijzonderste lunch van zijn leven: met koning Willem-Alexander, in Paleis Huis ten Bosch. Onze koning zit nu een decennium op de troon en nodigde 100 lunchgasten uit om deze mijlpaal samen te vieren."

Dik verdiende 10
Begin dit jaar liet de koning in een video weten dat hij zijn tien jaar koningschap wilde beklinken tijdens een feestelijke lunch. Met de toepasselijke naam ‘10Maal’. Aan tafel had hij plek voor 100 gasten. Voor mensen die iets bijzonders doen voor hun omgeving en daarom ‘een tien verdienen’. Iedereen in ons land mocht iemand voordragen om erbij te zijn. Ruim 9.000 suggesties kwamen binnen. Onder wie Marc Hilhorst. 

“Een studiegenoot van me schreef een brief. Zonder dat ik ervan afwist. Dus toen er op 27 maart - de verjaardag van mijn vader - een onbekend nummer op mijn telefoonscherm verscheen, had ik geen idee. Een medewerker van het Koninklijk Huis. Of ik met koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix wilde lunchen. Ik was eerst stil, daarna begon ik te shaken en uiteindelijk kon ik alleen nog maar gillen van blijdschap. Dat was op school en in de klas. Waardoor alle studenten en docenten om me heen konden meegenieten van mijn enthousiasme.” 

Bloemen voor ouderen
Dit waren (ongeveer) de woorden van medestudent Britt Piek, die de koning ervan hebben overtuigd dat Marc aan zijn lunchtafel moest zitten: “Marc zet zich in voor de biodiversiteit in zijn woonplaats Soest en daarbuiten. Hij kweekt planten en experimenteert met soorten die goed kunnen gedijen bij klimaatsverandering. Ook onderzocht hij betere leefomstandigheden voor bijen in Soest, dat voor lokale imkers inspiratie was om bijentuintjes aan te leggen. Vorig jaar ontwierp hij het winnende ‘postzegeltuintje’ bij tuinfestival Gardenista. Hiermee bewees hij dat je zelfs op 10 m2 een groene oase kunt creëren. De bloemen die hij in zijn volkstuin laat groeien, deelt hij uit aan ouderen. Zoals u ziet, koning, is Marc een jongen met groene vingers en een hart van goud.” 

Gisterochtend, de dag vóór de 56e verjaardag van Willem-Alexander, hees de student zich in een donkerkleurig pak. Afgemaakt met de stropdas van zijn opa. “Extra symbolisch en de cirkel is nu rond”, vertelt Marc, “want in de kledingwinkel van mijn opa en oma kwamen vroeger medewerkers van het Koninklijk Huis.” In die outfit begaf hij zich naar de koninklijke stallen van Huis ten Bosch. Om vervolgens met de bus naar het paleis te reizen, en daar een aperitief in de balzaal, een lunch in de Oranjezaal en een groepsfoto op het bordes mee te maken. 

Paleistuinen biodiverser
“Deze ervaring is er eentje om nóóít meer te vergeten. Zo lang als ik me kan herinneren, ben ik fan van het Koningshuis. Natuurlijk omdat ik praktisch naast Paleis Soestdijk woon. Maar vooral ook omdat ik van de geschiedenis, van de pracht en praal en van de verbindende factor hou”, verklaart Marc. Teruggrijpend naar zijn andere, groene passie: als dank voor de lunch kreeg de koning zelfgekweekte bloemen van Marc.