Alarmbellen én oplossingen voor klimaat door André Kuipers en Reinier van den Berg

19-01-2023

Hoe bijzonder is het om een astronaut en meteoroloog op bezoek te hebben in je hogeschool? Héél speciaal. Maar ook verklaarbaar als je de duurzaamste hogeschool van Nederland bent. Want dan kun je als geen ander het gesprek aangaan met ruimtevaarder André Kuipers en weerman Reinier van den Berg. Over de klimaatuitdagingen waarvoor we als wereld staan. Dat gesprek voerden we op 18 januari, in de Kapel van onze Velper locatie.

Al tijden stond het op de verlanglijst van onze opleiding Bos- en Natuurbeheer en van studievereniging LaarX om in te zoomen op klimaat en klimaatverandering. Een wens die natuurlijk ook perfect aansluit bij de speerpunten van onze hogeschool. Gisteren werd het idee werkelijkheid: met een inspiratiesessie van André Kuipers en Reinier van den Berg. Zo’n 280 studenten en medewerkers maakten het mee.

André Kuipers omringd door de studenten van LaarX

Deel je duurzame dromen
Met een ruimtelijke bril op liet de astronaut ons zien hoe mooi onze aarde is, en - tegelijkertijd - hoe groot de klimaatproblemen zijn. Via satellieten is haarscherp te zien waar bijvoorbeeld droogte heerst, luchtvervuiling is, regenwoud verdwijnt, erosie ontstaat en de biodiversiteit afneemt. Jane van Keulen, mediacommissaris van LaarX, noemde het ‘super confronterend’. “Vanuit de ruimte word je extra met de neus op de feiten gedrukt. Je kunt daar nog beter zien dat we met elkaar een enorm probleem hebben.”

André Kuipers gaf ook een opbeurende boodschap mee. Want als we ons maximaal inzetten voor duurzame oplossingen (zoals elektrische auto’s of biologische landbouw), leven we nog steeds comfortabel én belasten we onze planeet minder. Zijn tip voor onze studenten: ‘Deel al je dromen en zelfs gekke ideeën om onze wereld beter te maken!’

We móeten investeren in de natuur
De alarmbellen die Reinier van den Berg liet klinken, waren net zo duidelijk. Hij riep op om ‘het tij nú te keren’. Om de verandering van het klimaat en de opwarming van de aarde tegen te gaan. Om voorzichtig te zijn met onze planeet, want we hebben er maar één. Ook de meteoroloog droeg oplossingen aan. Minder CO2-uitstoot realiseren we onder andere door vastlegging in bomen en door biobased producten in de landbouw. 

De kansen van circulair bouwen maakten indruk op Jane: “Het is echt een opluchting dat er nog genoeg goeds te ondernemen valt voor onze aarde. Dat je bijvoorbeeld met de materialen van een oud gebouw een heel nieuw bouwwerk kunt neerzetten.” Ze ziet meteen een missie voor zichzelf en haar studiegenoten bij Bos- en Natuurbeheer. “De natuur is zó veel waard. Bomen geven ons zuurstof, nemen fijnstof op en zorgen voor verkoeling in de stad. Als we dat in geld kunnen uitdrukken, dan maken we duidelijk waarom we erin móeten investeren.”

Op scherp gezet
“Het zet ons weer op scherp, zo’n sessie met twee duurzaamheidsexperts. Het maakt ons er nog bewuster van dat als iedereen de schouders eronder zet, we onze planeet kunnen redden”, voegt Jane toe. Voor LaarX is dit een van de redenen om regelmatig lezingen en symposia op het programma te zetten. Zo staat er op 15 februari een symposium op stapel, waarbij inspirerende sprekers ons meenemen in de herintroductie van flora en fauna. Hou Instagram in de gaten voor de details.