Dag van de Duurzaamheid bij Hogeschool Van Hall Larenstein

10-10-2023

De Dag van de Duurzaamheid is een jaarlijks terugkerende dag waarop duurzaamheid in het onderwijs centraal staat. Het is een dag waarop we stilstaan bij de noodzaak van duurzaam handelen, niet alleen als individuen, maar vooral als gemeenschap. Bij Hogeschool Van Hall Larenstein (HVHL) is dit veel meer dan een eenmalige gebeurtenis. Het is de dagelijkse praktijk die als een groene draad door de school loopt.


Wat is de Dag van de Duurzaamheid?

De Dag van de Duurzaamheid, sinds 2008 een begrip in het onderwijs, is een landelijke dag waarop extra aandacht wordt gevraagd voor duurzaamheid in het onderwijs. Van basisscholen tot hbo-scholen, de educatieve sector komt samen om het belang van duurzaamheid te benadrukken en te werken aan een duurzamere toekomst.

Duurzaamheid bij Hogeschool Van Hall Larenstein

HVHL staat bekend als de duurzaamste hoger onderwijsinstelling van Nederland. Duurzaamheid is hier geen trend maar een traditie. Met een internationale focus biedt HVHL een platform voor studenten en medewerkers om innovatieve oplossingen te ontwikkelen voor duurzame uitdagingen.

Vier Transities

De vier transities - klimaatverandering, duurzame landbouw en voedsel, duurzaam waterbeheer, en biodiversiteit en (dieren)welzijn - vormen de kern van het onderwijs en onderzoek bij HVHL. Een leidraad voor de inspanningen van studenten en medewerkers om echt impact te maken.

Studenten van Hogeschool Van Hall Larenstein tijdens de Dag van de Duurzaamheid 2023.
Studenten van Hogeschool Van Hall Larenstein tijdens de Dag van de Duurzaamheid 2023.


Verhalen uit de eerste hand

Het zijn er steeds meer: gedreven jongeren die ervoor kiezen om zich volledig in te zetten voor een toekomstbestendige wereld. Die kiezen voor een studie en beroep waarmee ze juist kunnen bijdragen aan oplossingen. De belangstelling voor hbo-opleidingen op het gebied van een duurzame leefomgeving neemt toe. Er komt een generatie aan die de handen uit de mouwen steekt voor het klimaat en een duurzame wereld, en werk maakt van de transities die nu nodig zijn.

Meike Zendman is een van die gedreven jongeren. Met haar agrarische achtergrond ziet ze hoe belangrijk het is om te verduurzamen op alle mogelijke terreinen. “De verduurzaming die ik thuis zie gebeuren wil ik ook heel graag in die andere wereld toepassen,” zegt Meike, masterstudent Duurzame Gebiedstransities. Zo ontwikkelde ze een bordspel voor scholen en bedrijven om mensen de waarde van water te laten zien.

“Het is belangrijk om nieuwsgierig te blijven en wat je tijdens je nieuwsgierige zoektocht hebt ontdekt, met elkaar te delen,” zegt Walter Verspui, net afgestudeerd in Management van de Leefomgeving. “Samen weet je meer en kun je een grotere impact maken.” Walter verdiepte zich onder meer in het herstel van veengebieden en gebruikte in zijn onderzoek middelen als serious gaming, film en webdesign.

Een andere topper is Dennis ter Denge, die de overstap naar meer plantaardige voeding een boost gaf door zijn bijdrage aan de ontwikkeling van hybride yoghurt: een yoghurt die zowel zuivel als soya of haver bevat. In de internationale master die hij nu volgt is zijn volgende doel de zuivelketens in Nigeria te verbeteren en verduurzamen.

Verken je duurzame onderwijsmogelijkheden bij HVHL

Ben je gepassioneerd over duurzaamheid en wil je actief bijdragen aan een toekomstbestendige wereld? Overweeg dan om je reis voort te zetten bij Hogeschool Van Hall Larenstein (HVHL). Wij bieden een scala aan duurzame opleidingen die je voorbereiden op de uitdagingen van morgen. Bezoek onze open dag op 11 of 25 november 2023 om meer te leren en te ervaren hoe het is om te studeren bij HVHL.