Activiteiten HVHL enthousiast ontvangen tijdens Dutch Food Week

15-10-2021

Deze week staat in het teken van de Dutch Food Week en als partner van deze mooie week waren er ook op HVHL in Leeuwarden en Velp activiteiten te volgen. Zo konden bezoekers in Leeuwarden een workshop boter maken volgen en het Food Application Centre for Technology bezoeken voor een inkijkje in onze voeding van de toekomst. Ook in Velp was aandacht voor voeding van de toekomst, waar bezoekers op de Nutty Future Food Market kennis konden maken met (wal)noten als basis voor de voedseltransitie.

Workshop boter maken met Voedingsmiddelentechnologie
Hoe wordt boter gemaakt? Docenten Voedingsmiddelentechnologie stonden dinsdagmiddag klaar voor een enthousiaste groep bezoekers die dit graag wilden leren in Leeuwarden. Docent en vaste gast bij Keuringsdienst van Waarde, Jappie de Jong, begon met een stukje fysische chemie over emulsies om inzichtelijk te maken wat er gebeurt met room tijdens de boterbereiding, waardoor boter en karnemelk ontstaan. Daarna gingen de bezoekers van de eigen gemaakte boter koekjes produceren, waarbij de functie van boter in boterdeeg door docent Tjitske van der Meulen werd toegelicht.

Nutty Future Food Markt
Hoe kun je voedselverspilling voorkomen en hoe komt ons voedsel eruit te zien in de toekomst? Woensdagmiddag `waren bezoekers van harte welkom op de Nutty Future Food Markt in Velp. De Zandtse Notengaard liet zien hoe de notenteelt bijdraagt aan duurzame landbouw en voeding. Bezoekers maakten ook kennis met de nieuwste onderzoeken van studenten en konden de voeding van de toekomst proeven. Populair hoogtepunt van deze middag was de vegan notenspread als alternatief voor kaas, ontwikkeld door studenten Food Technology van HVHL.

Open middag Food Application Centre for Technology
Meer over de toekomst van ons voedsel konden bezoekers ook op woensdag in Leeuwarden ervaren tijdens de open middag van het Food Application Centre for Technology (FACT). In deze ‘kraamkamer’ van ons toekomstige voedsel werden rondleidingen gegeven, was er ruimte voor demonstraties en kon er van innovatieve producten als yoghurt van ingedikte melk geproefd worden.

Deze evenementen zijn enthousiast ontvangen door de bezoekers, die hierdoor meer inzicht hebben gekregen in het werk achter ons voedsel en de toekomst ervan. Kijk voor meer informatie over de Dutch Food Week en evenement op www.dutchfoodweek.nl.