Gezocht! Agrarische families die ondersteuning willen bij bedrijfsopvolging

03-07-2020

Heeft u een familiebedrijf in de agrarische sector? En bent u (al) bezig met opvolging? In september starten wij met een traject waarbij we agrarische families begeleiden en ondersteunen in dit proces. En dan vooral de ‘zachte kant’ ervan. Er zijn nog enkele plekken beschikbaar!

In de agrarische sector is opvolging niet vanzelfsprekend. Bedrijf en gezin gaan in elkaar over. En ook zakelijke en persoonlijke relaties lopen vaak door elkaar. Het is een complex proces met gevolgen voor bedrijf en familie. Een succesvol opvolgingsproces zorgt voor bedrijfscontinuïteit en de familiebanden blijven intact. Maar gebeurt dit onzorgvuldig, dan vergroot dat het risico op slechtere zakelijke prestaties of zelfs ruzie in de familie. Daarom is, naast de zakelijke afwikkeling, ook aandacht voor het sociale en emotionele aspect zo belangrijk. In september starten we dan ook met een tweejarig traject voor agrarische families, waarin juist die ‘zachte’ kant van bedrijfsopvolging aandacht krijgt.

De voordelen voor u

In dit project doet u met uw hele gezin mee. Samen brengen we de belangen en behoeften van familieleden in kaart: van opvolgers, overdragers, partners en niet-opvolgers. Uiteindelijk werken we toe naar een concreet stappenplan voor die ‘zachte’ kant van opvolging binnen uw bedrijf. Naast het contact met u en uw familie, werken we samen met nog 14 andere agrarische families. Families in elk stadium van het opvolgingsproces kunnen meedoen: families met jonge kinderen en een opvolging nog ver in het vooruitzicht, tot families die de overdracht al een tijd achter de rug hebben.

U helpt ook anderen

Bij de persoonlijke begeleiding die u krijgt, doen wij uiteraard kennis op. Kennis die we gebruiken om stappenplannen voor andere agrarische families te ontwikkelen. Om zo ook hén verder te helpen met de zachte kant van bedrijfsopvolging. Bovendien worden de geanonimiseerde resultaten van het onderzoek geschikt gemaakt voor het onderwijs: zo ontwikkelen we spelvormen om moeilijke en relationeel ingewikkelde onderwerpen beter bespreekbaar te maken in het agrarisch onderwijs. Daarnaast wordt het onderzoek gebruikt binnen agrarische scholen om zo het curriculum over de zachte kant van bedrijfsopvolging te versterken.

Wat bieden wij?

  • U krijgt begeleiding en ondersteuning van het opvolgingsproces in uw bedrijf. Alle leden uit uw gezin krijgen een stem.
  • U volgt workshops waarbij u inzicht en kennis krijgt over bedrijfsopvolging en familierelaties.
  • U komt in contact met andere agrarische gezinnen via leer-van-elkaar-kringen, waarbij u de kans krijgt ervaringen en ideeën uit te wisselen.
  • U vergroot uw zelfredzaamheid bij de bedrijfsopvolging, zodat u minder afhankelijk bent van adviseurs.

Voor wie?

  • Agrarische families die met het hele gezin aan het project willen deelnemen. Dus ook de niet-opvolgers en aanhang.
  • Agrarische families uit alle fases van het bedrijfsovernameproces. Van gezinnen waar de potentiële opvolgers nog niet in het bedrijf zitten tot boerengezinnen die (net) de bedrijfsovername gehad hebben.

Wat vragen wij?

  • Dat wij interviews met alle familieleden mogen afnemen;
  • Actieve deelname door het bijwonen van workshops in de omgeving Zwolle en/of Leeuwarden. U kunt rekenen op ongeveer 4 bijeenkomsten gedurende twee jaar.

Nieuwsgierig?
We starten in september met een bijeenkomst waarin we het project verder toelichten. Hierbij nodigen we ook een agrarische coach uit, die kennis en ervaringen met u deelt. Zo kunt u rustig verkennen of deelname aan het project iets voor u en uw familie is.

Achtergrond

We starten dit project op vanuit het beleidsprogramma Duurzame Bedrijfsopvolging: een initiatief van het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) en het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). In 2019 startten zij dit programma om het aantal succesvolle bedrijfsoverdrachten te verhogen.

Meer weten of aanmelden?  
Neem contact op met:
 

Dit project is een samenwerking tussen het Centre of Expertise Familiebedrijven van Hogeschool Windesheim, Hogeschool Van Hall Larenstein (HVHL), Aeres Hogeschool, Fries Sociaal Planbureau, het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) en LTO Noord.

Agrarische bedrijfsopvolging Download(pdf - 1,4MB)