Open Monumentendag 2019 op Landgoed Larenstein

12-09-2019

Het thema van Open Monumentendag 2019 is ‘Plekken van plezier’. Een thema dat mooi past bij Kennislandgoed Larenstein omdat het landgoed door de eeuwen heen een decor was voor landgoedeigenaren met hun feesten en partijen. Studio26 heeft speciaal voor deze dag een aantal dansvoorstellingen voor een breed publiek. 

Zaterdag 14 september 

Op zaterdag 14 september is het landgoed open voor bezoekers tussen 10 en 16 uur. Er zijn meerdere rondleidingen tussen 10:30 uur en om 15:30 uur. Deze starten bij de ingang van Hogeschool Van Hall Larenstein (HVHL). De bezoekers worden o.a. langs Studio26 geleid voor het bezoeken van de voorstellingen. 

Bezoekers kunnen ook op eigen houtje rondwandelen over het landgoed aan de hand van een routebeschrijving. Deze route leidt langs de informatieborden die afgelopen jaar zijn geplaatst.  

Wat is er te zien? 

Landgoed Larenstein werd voor het eerste genoemd in 1699.  Oude lanen en hooilandjes herinneren aan deze periode. Er werd een huis in Frans/Nederlandse stijl gebouwd met een park in strakke lijnen met zelfs een sterrenbos.  Rond 1850 is een deel van het park omgevormd in Engelse landschapsstijl: meanderende waterpartijen en parkachtige beplanting. In 1892 werd het klooster ‘De Goede Herder’ op het landgoed gevestigd.  Uit deze periode zijn een aantal elementen bewaard gebleven, zoals de kapel en de begraafplaats. Ook de plek waar het klooster heeft gestaan is nog terug te vinden door de verlaging in het terrein. De kapel, met glas-in-ramen met de kruiswegstatie is deze zaterdag open.  

Sinds 1973 is Larenstein een kennislandgoed. De groene opleidingen HVHL en MBO Helicon Velp zijn hier gevestigd. Evenals Studio26, podium voor creatieve industrie.  De route leidt onder andere langs de sortimentstuin, de natuurtuin van Ger Londo en de gebouwen van de scholen.  

Naast de elementen die de cultuurhistorie zichtbaar maken is op landgoed Larenstein ook veel natuur aanwezig.  Al wandelend over het landgoed kan men hier van genieten.  

En natuurlijk zijn de medewerkers, ouders en studenten van harte welkom deze zaterdag. Bekijk het landgoed eens met andere ogen.  Vertel het ook je vrienden en familie.  

De organisatie van Open Monumentendag op Kennislandgoed Larenstein is in handen van Daan van der Linde, Arja Nobel en Chris Hartman.  

Meer informatie: 
Daan van der Linde, Duurzaam Kennislandgoed Larenstein 
06-12836456 
email: [email protected] 

Open monumentendag