Golden Globes 2019 uitgereikt

11-04-2019

Tijdens de medewerkersdag op dinsdag 9 april 2019 zijn weer de jaarlijkse Hogeschool Van Hall Larenstein (HVHL) Golden Globes uitgereikt. Hiermee geeft de hogeschool erkenning aan bijzondere projecten van studenten. Deze editie werden er twee juryprijzen en een publieksprijs uitgereikt. Juryleden waren dit jaar Peter van Dongen (voorzitter College van Bestuur), Maarten Pennewaard (onderwijsjournalist Leeuwarder Courant) en Saskia van Gend (programmamanager binnen het Applied Research Centre 'Food & Dairy').

Winnaars

Tijdens deze editie streden 12 studentenprojecten om de prijzen en natuurlijk waren dit allemaal winnaars. Hierdoor stonden jury en publiek voor een moeilijke keuze. 

Eerste prijs - jury: bouwen aan een groener Velp
In opdracht van Gemeente Rheden ontwikkelden studenten Roel Spanjers, Jens de Goede en Jonathan van Ekris (Land- en Watermanagement) een methode om verstening van privétuinen in kaart te brengen. Het doel hiervan is in kaart brengen welke buurten het meest zijn versteend. Aan de hand van die informatie gaat de Gemeente Rheden aan de slag met operatie Steenbreek.


Tweede prijs - jury: chemische recycling van PET
Polyethyleentereftalaat (PET) is een veelgebruikt verpakkingsmateriaal. Omdat vervuild PET niet mechanisch gerecycleerd kan worden, is de belangstelling voor de chemische recycling van PET toegenomen. Student Gerbrich Kaastra (Chemie) onderzoekt verschillende methoden van dit recycleproces.


Publieksprijs: Chasing Coral
Het project is ontstaan op initiatief van studenten Steven van der Stelt, Charelle Holleman, Joelle Spronk, Anne Baauw, Mirthe Knaap en Francis Danen (Kust- en Zeemanagement) na het bekijken van de documentaire Chasing Coral. Deze documentaire laat op indringende manier zien wat de problemen zijn met koraal en wat daar de gevolgen ervan zijn. Het project wil jongeren laten zien dat dit probleem speelt, ook in de Nederlandse Antillen. Daarom is er een interactieve workshop ontwikkeld voor leerlingen van de bovenbouw havo/vwo. Om de workshop te laten aansluiten bij de leefwereld van de scholieren en de wensen van de biologiedocenten, is overleg geweest met het Docent Ontwikkel Team. Binnenkort worden de eerste workshops gegeven door studenten.

LC Awards 2019: wildcard voor De Witte Motor

Winaars van de Golden Globes stromen in principe door naar de LC Awards, een initiatief van de Leeuwarder Courant. Hierbij is het echter zo dat de focus op projecten van studenten binnen de provincie Friesland ligt, dus valt de winnaar van de eerste prijs ('bouwen aan een groener Velp') helaas af. Maar... Dit is dan weer goed nieuws voor een ander project die deze plaats mag invullen, op basis van de in dat geval geldende hoogste juryscore.

Wildcard LC Awards: de witte motor
Studenten Iris van der Gun, Lynette De Vries, Géline Andringa en Antsje Veldstra (Bedrijfskunde en Agribusiness) hebben voor hun leeronderneming een product gemaakt wat ze zelf op de markt moeten brengen. Ze hebben een informatief voorleesboekje gemaakt wat gaat over melk, de koe en nog véél meer. Het boekje is voor de lezers vanaf 8 jaar. Zij hopen met dit boekje de melkveehouderij positief te belichten en willen stadskinderen meer kennis bijbrengen over hoe melk gemaakt wordt. In twee weken tijd zijn er al 100 boekjes verkocht.


Winnaars van harte gefeliciteerd en heel veel succes bij de LC Awards!