‘Omgaan met klimaatverandering’ wint Food Valley Havo Profielwerkstukprijs 2019

11-04-2019

Met haar profielwerkstuk over Omgaan met klimaatverandering op lokaal niveau heeft Maud Schut van het Gerrit Komrij Lyceum uit Winterswijk de Food Valley Havo Profielwerkstukprijs 2019 gewonnen. De prijsvraag, uitgeschreven door de Christelijke Hogeschool Ede, Aeres Hogeschool Wageningen en Hogeschool Van Hall Larenstein (HVHL) uit Velp, leverde actuele profielwerkstukken op die alle geïnspireerd bleken door klimaatverandering.

De jury was onder de indruk van de aanpak en het enthousiasme van de winnares. Na gedegen onderzoek naar de gevolgen van klimaatverandering voor haar dorp Winterswijk is Maud ook zelf in actie gekomen. Ze ging in gesprek met de lokale politiek, ondernemers en bewoners om initiatieven voor een duurzame leefomgeving te starten. ‘Dit profielwerkstuk was een juweeltje om te lezen, van iemand die we in de toekomst wellicht terugzien in de duurzame top 100!’ was het oordeel van de jury.

Tweede en derde plaats
De tweede prijs werd gewonnen door Daan Baartmans van het Luzac College in Amersfoort met ‘Een pilletje zonnebrand’. De leerling, die zelf niet van zon houdt, deed onderzoek naar de mogelijkheden om zonnebescherming in pilvorm te stoppen. Daan ziet kansen voor een pilletje zonnebrand, maar stelt ook de wenselijkheid ter discussie. ‘Een urgent onderwerp, zeer professioneel uitgewerkt’, volgens de jury.

De derde prijs was voor drie leerlingen van het Arentheem College in Arnhem: Robin van Duuren, Nadia Delgorge en Loes Paree. Zij onderzochten de gevolgen van de verzouting van Nederlands zoet oppervlaktewater met een proefopstelling met mosselen. De jury waardeerde de oorspronkelijke en onderzoekende vraagstelling van dit maatschappelijk relevante profielwerkstuk.

De PWS-prijs voor havisten
De Food Valley havo PWS-prijsvraag is een van de weinige profielwerkstukprijzen die speciaal voor havisten is. Dit jaar werd de wedstrijd voor de vijfde keer georganiseerd door de Christelijke Hogeschool Ede, Aeres Hogeschool Wageningen en HVHL. Het jaarlijkse thema voor deze PWS-prijs is Groen en Gezond, met onderwerpen als plant, dier, duurzaamheid, leefomgeving, voeding en gezondheid. De hogescholen zijn actief binnen het Food Valley Scholennetwerk.

De jury van de PWS-prijs bestond dit jaar uit Saskia van Helden, relatiebeheerder CHE, Ewald Nijenhuis, oud-docent Aeres Hogeschool, Gert Jansen, oud-decaan Johannes Fontanus College Barneveld en Margreet van Kuijk, docente Tuin- en Landschapsinrichting en Management van de Leefomgeving HVHL.