Consument krijgt ‘culinair vlees’ voorgeschoteld in KvW

01-02-2019

Donderdagavond werd op NPO3 de uitzending van het programma Keuringsdienst van Waarde over ‘culinair vlees’ uitgezonden. Hierin had docent Jappie de Jong (Voedingsmiddelentechnologie) een prominente rol, waarbij hij presentator Teun van de Keuken liet zien hoe de voedingsmiddelenindustrie vlees ‘culinair’ maakt. Consumenten reageerden op social media verdeeld tijdens de uitzending, waarbij de een zich opgelicht voelt door de industrie en een ander het wel begrijpt dat vlees voor de supermarkt nog extra bewerkt wordt.

Prijzen van supermarkten onder druk

“Door de constante vraag van supermarkten naar zo goedkoop mogelijke vleesproducten, moeten producenten soms op zoek naar nieuwe manieren om de productie rendabel te houden”, vertelt Jappie. “In de uitzending van afgelopen donderdag laat ik een door producenten veelgebruikte manier van vlees inspuiten zien. Hierin willen wij ook transparant blijven; het zijn veelgebruikte technieken in de industrie, die onze studenten ook moeten begrijpen als volwaardig voedingsmiddelentechnologen. Schadelijk voor de gezondheid is het zeker niet. Maar als je dit vlees toch niet wilt moet je in de supermarkt gewoon goed de verpakking lezen, want het staat er allemaal op vermeld. Of naar de echt ambachtelijke slager gaan, dan weet je helemaal zeker wat voor vlees je in de kuip hebt.”

Kennispartner

Het was niet de eerste keer dat wij een programma als Keuringsdienst van Waarde mochten verwelkomen op onze hogeschool. Regelmatig wordt Hogeschool Van Hall Larenstein (HVHL) benaderd door de media om onze expertise over bepaalde onderwerpen met ze te delen. Dankzij ons uitgebreide aanbod aan specialistische opleidingen hebben wij dan ook vaak de juiste mensen in huis voor een breed scala aan onderwerpen, in dit geval binnen de foodsector.

KvW: 'culinair vlees' Bekijken