Van Hall Larenstein meest duurzame hogeschool volgens landelijke studentenplatform ‘studenten van morgen’

25-05-2018

De SustainaBul is sinds 2012 de jaarlijkse door ‘Studenten voor Morgen’ georganiseerde ranglijst voor Nederlandse Hoger Onderwijsinstellingen. Voor de uitreiking van de jaarlijkse SustainaBul rangschikken de ‘Studenten voor Morgen’ universiteiten en hogescholen op volgorde van duurzaamheid. Ze sturen de instellingen een vragenlijst en kennen punten toe op grond van de antwoorden en bewijsstukken.

Volgens de jury is bij alle deelnemende instellingen een “duidelijke toename” in duurzaamheid merkbaar. TU Eindhoven staat nu bovenaan en passeert daarmee de Wageningen Universiteit. Op de derde plaats staat nu hogeschool Hogeschool Van Hall Larenstein (HVHL) die vorig jaar nog 7e op de ranglijst stond. Vorig jaar was Avans de meest duurzame hogeschool en staat nu op nummer 6. ‘Groene’ HVHL maakt met de derde plaats een flinke sprong naar boven.

Met de SustainaBul probeert ‘Studenten voor Morgen’ een verdere verduurzaming te bewerkstelligen in het Hoger Onderwijs. Het event is een samensmelting van het symposium Groene ICT en Duurzaamheid van SURF. De uitreiking van de SustainaBul door ‘Studenten van morgen’ vond plaats op de TU Eindhoven op de dag van de duurzaamheid in het hoger onderwijs.

Blij met erkenning

Diane Keizer, lid van het CvB van HVHL, is heel blij met de erkenning door studenten. ‘Als hogeschool hebben we een belangrijke maatschappelijke positie. Wij voelen vanuit onze groene opleidingen een sterke behoefte zorgvuldig met mensen en de wereld om te gaan. Daarom leiden wij professionals ook zo op, zodat zij op hun vakgebied steeds weer duurzame keuzes kunnen maken.’ Eerder dit jaar behaalde de hogeschool als eerste van alle Nederlandse onderwijsinstellingen het MVO certificaat op Erkend Niveau.

Vragen van de beoordelende studenten gingen onder meer over onderwijs en onderzoek: In hoeverre is het thema duurzaamheid in het lesprogramma verweven en doen medewerkers onderzoek naar duurzame oplossingen? Bedrijfsvoering vormt ook een onderdeel van de test en dan blijkt duurzaamheid een breed begrip. Van duurzame inkoop tot duurzaam geproduceerde lunches in de kantine wegen mee. Duurzame inzetbaarheid van medewerkers vormt tot slot ook een belangrijk aspect.

Sustainabul 2018
Sustainabul