Herstel van koraalriffen ingehaald door opwarming van de aarde

13-12-2018

We kunnen wel allerlei oplossingen aandragen voor de restauratie van het koraalrif, maar als de opwarming van de aarde doorgaat, zullen we daar uiteindelijk niets aan hebben. Dat was een van de conclusies op een wetenschappelijk symposium in Leeuwarden over het behoud van koraalriffen.

Hogeschool Van Hall Larenstein (HVHL) was 7 december gastheer van het netwerk Acroporanet. Ongeveer honderd wetenschappers en studenten bogen zich daar over de vraag hoe het koraalrif kan worden gered. Het vakgebied Tropische Marine Ecologie, bij HVHL onderdeel van de opleiding Kust- en Zeemanagement, mag zich in Leeuwarden in een grote belangstelling verheugen. Docent en onderzoeker Alwin Hylkema werd naar aanleiding van het symposium door Omrop Fryslân geïnterviewd.

HVHL doet vanuit het lectoraat Kust- en Zeemanagement samen met andere onderzoekspartners zelf ook onderzoek naar koraalrifherstel, in het AROSSTA (Artificial reefs on Saba and Statia) project. In deze studie wordt onder meer gekeken naar kunstmatige riffen waarop vanzelf koraal gaat groeien. Vanuit Leeuwarden wordt onder meer onderzocht wat in die situatie de uiteindelijke effecten zijn voor het koraal en voor de vissen. Dat de Tropische Marine Ecologie in Nederland naar verhouding veel aandacht krijgt, komt onder meer door de band met de Nederlandse eilanden Saba, Sint-Maarten en Sint-Eustatius in het Caraïbisch gebied.

acroporanet