Sponsorcontract met schaatser en student Niels Mesu ondertekend

21-10-2016

Marathonschaatser Niels Mesu (24) maakte in januari van dit jaar indruk door, in navolging van zijn broer Erwin, de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee in Oostenrijk op zijn naam te schrijven. Niels is student Dier- & Veehouderij (D&V) aan Hogeschool Van Hall Larenstein (HVHL) in Leeuwarden en toen de hogeschool vernam dat hij nog een sponsorplaats over had voor het nieuwe seizoen, werd deze kans met beide handen aangegrepen. Als hogeschool met een grote duurzame ambitie op o.a. het gebied van gezondheid wordt de topsport warm toegejuicht en kan Niels gezien worden als een voorbeeld voor studenten met vergelijkbare ambities. Vrijdag werd tijdens de teampresentatie van Team Clafis, waar Niels deel van uit maakt, de samenwerking met HVHL officieel ondertekend. Dit gebeurde in restaurant Het Ambacht te Heerenveen.

Studeren en topsport combineren

“Topsport en studeren zijn zeer goed te combineren, vooral als je vanuit school de medewerking krijgt”, vertelt Niels met een glimlach. “Het kan soms wel lastig zijn om na een zware dag sporten de knop om te zetten en weer met je studie verder te gaan, maar ik hou in principe genoeg vrije tijd over om dit in te passen.” Een druk bestaan dus, waarbij vrije tijd kostbaar en zeldzaam is. Maar dat is niet zoals hij het ziet. “Schaatsen en fietsen zijn altijd al mijn hobby’s geweest en daar heb ik nu voor een groot deel mijn werk van kunnen maken. Dat ik mijn hobby professioneel kan uitvoeren is voor mij een droom en dat zie ik dan ook meer als vrije tijd dan als werk.”

Voor Bart Wezeman, adjunct-directeur van het domein Food & Dairy (waar de opleiding D&V onder valt) op HVHL, is dit ook een mooi moment. Niet alleen vanwege zijn verleden als marketingmanager van de TVM-schaatsploeg en dus betrokkenheid bij de sport, maar ook omdat de prestaties van Niels erg leven onder het publiek en zijn medestudenten. “Iemand als Niels, die een studie weet te combineren met topsport, is erg inspirerend en daarom vinden wij het fantastisch om Niels op sportief vlak te kunnen helpen. Hij is een kampioen, net als dat D&V’ers de kampioenen onder de ondernemers zijn en daarom is dit een gouden combinatie”, zo vertelt Wezeman opgewekt.

Elfstedentocht

Hoewel het winnen van de Alternatieve Elfstedentocht een fantastische prestatie is, zou Niels toch ook graag nog eens een wedstrijd op natuurijs in Friesland willen winnen. Ultiem doel zou dan de echte Elfstedentocht zijn. “Op natuurijs kom ik wel het beste tot mijn recht. Als er een Elfstedentocht komt, doe ik sowieso mee en hoop ik natuurlijk op een goede prestatie. Maar bij dergelijke tochten hangt het ook voor een groot deel af van geluk en dat moet je maar net aan je zijde hebben. Met een gewonnen Elfstedentocht is je carrière natuurlijk helemaal compleet.”

Komende zaterdagavond vanaf 20:00 uur schaatst Niels alweer de eerste marathon van het seizoen in Amsterdam, op de Jaap Edenbaan. Volgens Niels komt er via schaatsen.nl een livestream beschikbaar, dus houd de website in de gaten en volg hem deze zaterdag live!