Innovatief kunstproject gaat op 12 juli in Velp de lucht in

08-07-2016

De 'Ontaarde boom', een bijzonder project waarbij kunst en innovatie elkaar perfect vinden, gaat op dinsdag 12 juli de lucht in. Een volwassen boom wordt op drie meter boven de grond geplaatst met zijn wortels zonder aarde en wordt daar kunstmatig in leven gehouden. De boom komt te hangen op het voorplein van Hogeschool Van Hall Larenstein (HVHL) in Velp en de plaatsing is live te volgen via livestream.

De boom (Foto: Daan van Geijlswijk)

'Ontaarde toestand van de mens'

Vanuit Kunstzinnig perspectief gaat het project over de ontaarde toestand van de mens en vindt hierbij veel aansluiting met de huidige situatie in de wereld. Boomtechnisch gezien is het een absolute wereldprimeur, de ontwikkelde technologie biedt bij succes de mogelijkheid om bomen te redden bij werkzaamheden en geeft architectonisch gezien vernieuwende mogelijkheden bij het plaatsen van bomen.

Van ontwerp naar realisatie

Daan van Geijlswijk (autonoom kunstenaar) en Freek Rurup (docent HVHL), beide kartrekkers van dit innovatieproject, zien na een voorbereiding van twee jaar hun visie realiteit worden. Het artistieke idee achter dit project dateert uit november 2012, waarna Van Geijlswijk op zoek ging naar technische steun en kennis voor de realisatie. Deze kennis vond hij bij Rurup. Beide heren gingen vol aan de slag en hebben dezelfde proef twee jaar gelden gedaan met kleine boompjes. Deze overleefden het experiment glansrijk, waarna het nu de tijd is voor het echte werk.

Het project zou niet gerealiseerd kunnen worden zonder de inzet en kennis van HVHL, Nationale Bomenbank en Ingenieursbureau MUC. Meer informatie over dit project is te vinden op: www.ontaardeboom.nl.

Trefwoorden: